- 125 ml vand
- 3 dl sukker til sirup
- 3/4 dl sukker til æggemassen
- 8 æggehvider
- 1 tsk eddike
- 680 g smør
- 2½ tsk vanillesukker
-
Denne smørcreme er fantastisk lækker; ikke for sød og meget nem at arbejde med. Det er en temmelig stor portion, men den kan sagtens fryses hvis du skulle få noget til overs.
Det er lettest at lave smørcremen i en røremaskine.
Hæld vand og 3 dl sukker i en kasserolle over medium varme. Rør hurtigt for at få fordelt sukkeret i vandet, men rør ikke yderligere under kogning, da der ellers vil blive dannet sukkerkrystaller. Hav en kop med koldt vand og en bagepensel stående klar og vask jævligt sukkeret ned fra siden af kasserollen.
Mens sukkeret bringes i kog placeres æggehviderne i en totalt fedtfri skål og piskes indtil de skummer. Tilsæt eddiken og pisk lidt langsommere. Når hviderne er pisket næsten stive tilsættes 3/4 dl sukker langsomt. Fortsæt med at piske indtil hviderne er stiftpiskede, men ikke alt for hård.
Sæt temperaturen under sukkermassen op til højeste trin for hurtigt at bringe den i kog. Massen skal koge i godt 5 minutter for at nå en temperatur på ca. 121°C. Det er bedst at have siruppen og æggemassen klar på samme tid. Hvis æggene er færdige først, så sænk hastigheden på mixeren og hvis siruppen er færdig først kan du tilsætte en smule varmt vand for at sænke temperaturen.
Stop piskning kortvarigt, mens du hurtigt tilsætter halvdelen af siruppen. Start piskningen igen straks og kør på højeste trin mens du tilsætter resten af siruppen i en tynd stråle. Pas på ikke at ramme piskeriset! Alternativt kan du stoppe piskningen kortvarigt, mens du tilsætter sirup, men ikke mere end et par sekunder ad gangen. Fortsæt med at piske marengsmassen indtil den er kølet af, ca. 15 minutter. Det er vigtigt at massen er helt kølet af, inden der skal tilsættes smør! Bliv ved med at piske indtil du er sikker på, at massen er kold nok. Hvis smørret tilsættes for tidligt, vil konsistensen være ødelagt.
Sænk hastigheden på mixeren til medium og tilsæt smørret, 2 spsk. ad gangen. Smørret optages straks i massen og konsistensen begynder at blive cremet. Fortsæt med at piske og tilsætte smørret indtil massen er ensartet og blød. Hvis smørcremen bliver klumpet eller skiller skal du bare fortsætte med at piske til den får den rette konsistens. Tilsæt til sidst vanillesukkeret.
Hvis du oplever, at cremen ikke vil samle sig efter piskning i 10-15 minutter kan du sætte den i køleskabet en times tid og derefter fortsætte med at piske.
Hvis du ikke synes smørcremen er sød nok, kan du tilsætte flormelis efter smag.
Opbevar smørcremen i tætsluttende beholder i enten fryser eller køleskab. Bring den til stuetemperatur inden brug og pisk evt. kortvarigt, hvis den skiller eller klumper.
På grund af det meget smør i denne smørcreme bliver den meget fast når den køles ned.
OBS! Det anbefales at bruge pasteuriserede æggehvider pga. faren for salmonella i rå æg.
Opskrift Kopierett af Kageportalen