I nogle tilfælde kan man få ammeproblemer, fordi barnet har et medfødt for stramt eller kort tungebånd. Det er tilfældet hos 3-5% af alle nyfødte, oftere hos drengebørn end hos piger og oftere, hvis der er fortilfælde i familien. Et stramt eller kort tungebånd kan forhindre barnet i at få ordentligt fat på brystvorten, fordi tungen holdes inde og fast nede i munden og ikke kan strække sig ud og op.
Problemerne kan vise sig både hos barnet og hos moderen:
- Barnet har svært ved at svøbe om brystvorten og holde brystet i munden
- Der kommer klikkende lyde fra barnet mund under amningen
- Barnet er uroligt ved brystet, beder om bryst meget ofte og er lang tid om at spise
- Barnet taber sig eller har svært ved at tage på
- Tungen kan se hjerteformet ud, eller man kan se, at den ikke kan strækkes ud af munden, fordi tungebåndet holder den inde eller nede
- Moderen kan have ømme brystvorter, eller der kan komme sår og revner
- Moderen kan opleve smerter i brystvorten i forbindelse med amningen
- Moderen kan opleve, at hendes mælkeproduktion er for lille
BehandlingBarnet bør tilses af læge eller sundhedsplejerske, der kan hjælpe med at vurdere, om tungebåndet skal klippes. Et klip er et meget lille indgreb, der kan foretages allerede på barselsgangen eller af barnets læge.
Indgrebet kan have en meget positiv effekt på amningen. Efter et klip af tungebåndet vil ammeproblemerne typisk forsvinde eller i hvert fald mindskes. Det kan være godt at bruge ”starte forfra”-metoden efter et klip af tungebåndet, da det kan give mor og barn en ny start og ofte en bedre sutteteknik.
Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.