Baby » White Spot/Bleb

Nogle kvinder oplever at få tilstoppede udførselsgange helt ude i brystvorterne. Det viser sig som en lille hvid eller gul plet, som ved nærmere undersøgelse ligner en talgknop. Bleb som den også kaldes på engelsk, er ikke det samme som en sutteblære eller vabel. Tilstanden er heller ikke det samme som tilstoppede mælkegange.

Det er en ganske lille ophobning af mælk med et tyndt lag hud over, ligesom en stoppet hudpore, og den kan være øm ligesom en bums. Hvis den ikke forsvinder af sig selv ved amning, kan man forsøge at få hul på den ved at opbløde brystvorten med en vaskeklud med meget varmt vand. Nogle sværger til saltvandsopløsning og andre kan forsigtigt kradse det yderste hudlag af med en negl eller vaskeklud, så den lille hårde mælkeophobning kan tørres væk. Det kan enten være en lille prop eller en længere klistret streng, der skal trækkes ud for igen at give afløb for mælken.

Hvis du går til læge eller sundhedsplejerske, vil de måske forsigtigt med en kanyle prikke hul på bleb’en, og så er det vigtigt at holde brystvorten ren og tør efterfølgende for at undgå infektion i hullet. Du skal fortsætte amningen, så der er kontinuerligt gennemløb. Hvis du bliver ved med at få disse hvide knopper, eller hvis du får flere på en gang kombineret med svien og brænden i brystet, skal du være opmærksom på, at der kan være tale om svamp.

Brystvorten kan smøres med en blødgørende olie i dagene efter bleb’en er fjernet for at holde området smidigt og blødt.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: