Baby » Sår og revner

Sår og revner i brystvorterne er ofte meget smertefulde og desværre årsag til, at nogle kvinder får en skæv start på amningen, og måske holder op med at amme tidligere, end de ellers ville have gjort. Som udgangspunkt vil en korrekt ammeteknik (rigtig ammestilling og korrekt sutteteknik), være den sikreste måde at undgå revner og sår på. Når dette er sagt, vil vi straks fortælle, at det for mange er svært at være 100% sikker på, at barnet har rigtigt fat, især i etableringsfasen, og derfor vil mange ammende kvinder opleve, at brysterne i starten får lidt sutteblærer eller måske endda sår og revner.

Hvis man først har fået en øm brystvorte, kan selv en perfekt sutteteknik og ammestilling være ubehagelig og smertefuld, i hvert fald de første par minutter af måltidet, indtil mælken begynder at strømme og suget føles lidt blidere.

Hvis man har blødende sår eller sår med skorper, der bliver revet op ved hver amning, skal der gøres noget ved det, for udover at sårene i sig selv gør ondt, er sår indgangsporte for infektion i brystet.

Hvis brystet er angrebet af en bakterieinfektion på huden, skal man søge læge. Barnet kan smittes med disse bakterier og små børn kan blive alvorligt syge af disse. Moderen skal behandles, hvorefter amningen kan fortsættes.

I nogle tilfælde kan man udfra sårets placering og udseende se, om det er forkert sutteteknik, ammestilling eller infektion, der gør, at såret ikke heler hurtigt. Det kan være svært at afgøre selv, men en erfaren ammerådgiver eller sundhedsplejerske kan ofte hjælpe.


Læs mere på de næste sider om sår og revner i brystvorterne.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: