Baby » Når barnet har svært ved at få fat

Amning skal læres, og netop derfor er der grund til at være tålmodig, hvis der dukker uventede problemer op. Et hyppigt ammeproblem er, at barnet har svært ved at få fat på brystet, men det er som regel et problem, der kan løses med få midler.

Når barnet har svært ved at få fat, er det ofte, fordi det er meget sultent og ivrigt, når det bliver lagt til brystet. Det kan være meget svært at lægge et sultent og utålmodigt barn til brystet, og derfor er det bedst at lægge barnet til brystet, inden det når dertil. Et barn skal aldrig være dybt ulykkeligt, før det tilbydes bryst. Man undgår oversultne spædbørn ved at amme hyppigt og ved at reagere på barnets små signaler om dets behov for bryst. Barnets signaler er tydeligst, hvis det ikke har en sut i munden, da den kan give barnet en falsk mæthedsfornemmelse. De små signaler kan være småklynkeri, at barnet sutter på sine fingre, smasker eller søger med munden.

Mange spædbørn har brug for bryst hver anden time, og faktisk er det de færreste, der kan klare sig med amning hver tredje eller fjerde time døgnet rundt. Se på barnet og vurder, hvornår det skal til brystet igen. Tilbud hellere dit bryst en gang for meget end en gang for lidt.

Nogle børn ”falder af” flere gange undervejs i amningen, mens andre slet ikke får ordentligt fat fra starten. Ofte viser problemet sig i begyndelsen af barnets liv, men det hænder også, at problemet dukker op efter en tid. Den bedste behandling er i langt de fleste tilfælde at bruge metoden ”starte forfra” og masser af tålmodig, når man forsøger at lægge barnet til brystet igen og igen og igen.


Læs mere om de mest almindelige årsager på de næste sider.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: