Umiddelbart efter, at det befrugtede æg har sat sig fast, begynder moderkagen at udvikle sig. Det er indrettet således, at alt, hvad den gravide indtager, går via moderkagen og over i barnet. Det gælder både livsvigtige næringsstoffer, men også skadelige stoffer som alkohol, nikotin og medicin. Vær derfor opmærksom på, hvad du putter i munden.
Det er en skrøne, at du skal spise for to, når du er gravid. Men du skal spise sundt for to. Det vil sige, at du skal spise en sund og varieret kost, der indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer. I gennemsnit har du faktisk ikke behov for mere end 300 kalorier ekstra, når du er gravid.
Det har betydning for graviditeten og dig selv, at du får en kost, der indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer. En sund og nærende kost har også betydning efter fødslen, hvor din krop skal bruge energi på amning.
Retningslinjerne i forhold til god ernæring og kost er de samme for gravide som andre. Det vil sige:
- Spis varieret: Din kost bør bestå af 2/5 fødevarer med stivelse (kartofler, groft brød, kornprodukter etc.), 2/5 grøntsager og frugt og 1/5 kød, fisk, æg og mælkeprodukter.
- Spis magert: Skær ned på fedt og sukker i din kost
- Spise fisk flere gange om ugen
- Drik vand: Din gravide krop har et øget væskebehov. Drik minimum to liter, mest vand men også gerne mælk, urtethe, frugt- og grøntsagssaft.
- Vælg gerne økologiske råvarer, da du derved har større chance for at reducere indtagelsen af kunstgødning og pesticider.
- Vær fysisk aktiv i minimum 30 minutter om dagen.
- Vær opmærksom på god køkken- og håndhygiejne, når du laver mad:
• Vask hænder før madlavning.
• Spis ikke råt kød
• Vask grøntsager og frugt grundigt
• Hold kød og grøntsager adskilt inden tilberedning.
Læs mere under fødevaresikkerhed.