Graviditet – hvis du er, eller gerne vil være gravid

Hos Baby.dk kan du finde en masse oplysninger om det at være gravid. Alle kommende mødre vil gerne vide noget, om alt det der sker, og alle de følelser der rører sig, når der vokser et lille barn inde i maven. Hvad man forvente? Hvilke tegn er der? Hvilke undersøgelser tilbydes man? Og meget mere.

Er du endnu ikke gravid kan du læse om fertilitet – klik her.

Hvad er graviditet, kort fortalt?

En sædcelle trænger ind i et modent æg, ægget sætter sig fast, og livet begynder. Din menstruation stopper og du begynder at producere graviditetshormonet HCG. De fleste oplever at få kvalme, brysterne vokser og bliver ømme, du får en øget tissetrang, bliver træt og mere følsom. Det er heller ikke ualmindeligt at få ligamentsmerter og sære spisevaner samt en lugtesans der ændrer sig.

Du kan finde ud af om du er gravid ved at købe en graviditetstest og teste derhjemme. Det er den nemmeste og hurtigste metode.

Det er ikke ualmindelige at opleve forskellige gener i forbindelse med graviditeten. Bækkenet løsner sig, så mange oplever bækkensmerter. Det kan forebygges og lindres ved f.eks. dyrke motion. Du får en øget risiko for blærebetændelse, og kan opleve svimmelhed. En del plages desuden af udflåd og halsbrand.

Gravide bliver tilbudt en række undersøgelser, og den almindelige praksis er 3 undersøgelser af din læge: En i henholdsvis uge 6-10, en i uge 24 og en i uge 35. Du skal desuden til jordemoder ca. 5 gange i graviditeten.

Ved det første besøg hos lægen bliver der oprettet en vandrejournal på dig, som du skal have med til dine undersøgelser. Den indeholder en masse oplysninger om dig og dit helbred og om din graviditet og ufødte barn. Fosteret undersøges flere gange under graviditeten, og med en ultralydsscanning er det muligt at se barnets køn efter uge 17.

Din livsstil behøver ikke forandre sig synderligt fordi du bliver gravid, men der er dog nogle ting du skal passe på. For at få de bedste betingelser bør du naturligvis spise sund, og du skal f.eks. undgå at spise råt eller meget rødt kød, da det indeholder toxoplasmose, som kan skade dit barn. Bemærk, at hvis du får salmonella, så er det ikke farligt for dit barn.

Graviditet – uge for uge

Ved du hvad der sker uge for uge i din graviditet? Det er spændende at følge det lille liv, som det vokser sig større, for til sidst at blive til et mirakel – en baby.

Se hvad der sker med det lille foster fra æg til færdigudviklet baby i vores artikelserie Graviditeten uge for uge.

Du kan også følge de andre brugere på Baby.dk og se deres maver – og sammenligne med din egen.

Mavebilleder – klik her
Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: