N&J skriver:
Men det behøver ikke at være kød, her er det jeg har fundet på nettet, bla. i form.
10 animalske proteinkilder:
Mager skæreost, 20+ (30,2 g)
Røget torskerogn (26,8 g)
Magert oksekød (22,4 g)
Magert svinekød (22,4 g)
Kyllingekød (21,5 g)
Røget laks (21,4 g)
Sejfilet (20,5 g)
Æg (12,6 g)
Skyr (11 g)
Mælk (3,5 g)
10 vegetabilske proteinkilder:
Tørrede linser (26,2 g)
Gule ærter (22 g)
Mandel (20,5 g)
Tørrede kikærter(20,4 g)
Tørrede brune bønner (18,9 g)
Havregryn (13,3 g)
Fuldkorns spagetti(13,1 g)
Grahams knækbrød (13 g)
Hvedekerner (10,7 g)
Grovbolle (9,3 g)
Indsat fra < http://samvirke.dk/sundhed/raad-og-tips/gode-kilder-maettende-proteiner.html>
Her en liste over nogle af de bedste vegetabilske kilder til protein, som fungerer fint i et moderne køkken, som supplement eller alternativ til kødet.
Quinoa
Kan nu fås i de fleste supermarkeder. Kernerne koges og spises som ris. Quinoa har et imponerende indhold af 13 procent komplet protein.
Avocado
Avocado indeholder to procent komplet protein, og indeholder også fibre, som hjælper fordøjelsen. Avocado har også et højt indhold af Omega-6 fedtsyrer. 15 avocadoer svarer til en kyllingefilet i protein .
Ærter
Friske eller frosne, ærter er rige på fibre, vitamin K og mineraler samt Vitamin C.
Proteinindholdet er omkring fem procent, men ærter indeholder ikke mange af de essentielle aminosyrer . Kombiner dem derfor med kikærter eller brune ris, eller top med revet ost for at få hele spektret af aminosyrer med.
Jordnøddesmør
Peanut-butter indeholder resveratrol, det samme antioxidant, som findes i rødvin, og beskytter hjertet. Det er en ufuldstændig proteinkilde. Jordnøddesmør indeholder hele 28 pct protein, men også en del fedt.
Kokosolie- og mælk
Kokos er en fast bestanddel af asiatisk mad, og kokos indeholder en komplet proteinsammensætning, men er også rig på fibre. Vær forsigtig med fedtet, som kokos har meget af.
Brune ris
Brune ris er et fuldkorn, der er rig på mineraler og som indeholder omkring 2,5 pct protein. Det er dog ikke en komplet proteinkilde, så kombiner de brune ris med andre ufuldstændig proteiner for at dække behovet for essentielle aminosyrer.
Rødbeder
Rødbeder har et lavt indhold af kalorier og er rige på flere antioxidanter. Det er en komplet proteinkilde og derfor nyttig at tilføje til andre ufuldstændige proteinkilder. Rødbeder indeholder tre procent komplet protein .
Indsat fra < http://www.news.bodylab.dk/kort-nyt/756-7-gode-vegetabilske-proteinkilder>
TOP 10: BØNNER & LINSER
pr. 100 gram.
- Hvide bønner: 21 g
- Kikærter: 20 g
- Tofu: 8 g
- Bønnespirer: 3 g
- Grønne bønner: 2 g
TOP 10: SNACKS
pr. 100 gram.
- Hørfrø: 25 g
- Peanuts: 25 g
- Peanutbutter: 23 g
- Pistacienødder: 21 g
- Mandel: 21 g
- Cashewnødder: 17 g
- Pecannødder: 10 g
- Rosiner: 4 g
- Tørret figen: 4 g
- Tørret abrikos: 3 g
TOP 10: GRØNT
pr. 100 gram.
- Broccoli: 5 g
- Rosenkål: 5 g
- Grønkål: 5 g
- Majskolbe: 4 g
- Artiskok: 4 g
- Blomkål: 3 g
- Champignon: 3 g
- Spinat: 3 g
- Asparges: 2 g
- Jordskok: 2 g
TOP 10: MÆLKEPRODUKTER
pr. 100 gram.
Indsat fra < http://iform.dk/kost/kost-og-sundhed/top-10-her-er-flest-proteiner>