Baby » Medicinsk mælkestop

For nogle kvinder kan det være nødvendigt at stoppe mælkeproduktionen hurtigt og effektivt ved hjælp af receptpligtig medicin. Det kan være tilfældet, hvis man f.eks. ønsker at stoppe amningen pludseligt og står med en stor mælkeproduktion, der giver brystspænding eller tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. Andre vælger eller tilrådes medicinsk ammestop på grund af en voldsom efterfødselsreaktion eller usædvanligt stort ubehag ved at amme.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at stoppe mælkeproduktionen, hvis et spædbarn dør under fødslen, fordi ens bryster, på trods af barnets død, vil begynde at producere mælk. Det kan være en sorg oven i tabet af barnet, at brysterne producerer mælk til ingen verdens nytte. Det kan ligeledes være nødvendigt at stoppe produktionen af modermælk, hvis barnet dør på et senere tidspunkt. Det kan være en stor belastning at rumme den brystspænding og mælkeproduktion, der uvilkårligt vil begynde eller fortsætte efter barnets død, og mange kan ikke overskue brystproblemer midt i chokket og sorgen over tabet af barnet.


Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper forbundet med medicinsk ammestop. Fordelen er, at
mælkeproduktionen ophører forholdsvist hurtigt hos de fleste kvinder. Ulemperne er, at medicinen virker hormonelt og kan give nogle bivirkninger. Bed lægen om grundig information om mulige bivirkninger.

Herudover kan kvindens psyke blive påvirket, fordi ammestoppet går meget stærkt. Mange kvinder mærker dog ingen bivirkninger ved tabletterne, dog kan den ønskede virkning være svagere end forventet, således at man alligevel bliver nødt til at malke lidt ud for at forhindre tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. Enkelte bliver endda nødt til at gentage kuren

Det er vigtigt at huske på, at der findes et alternativ til at standse mælkeproduktionen medicinsk; nemlig nedtrapning af mælkeproduktionen over tid. Det kan også være rart at vide, at amningen eventuelt kan genoptages, hvis det er ønskeligt.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: