Graviditet » Svangerskabsforgiftning (præeklampsi)

Den gravide kvindes immunforsvar kan i sjældne tilfælde reagere fjendtligt mod de fremmede gener i det befrugtede æg. Derved opstår der en allergisk reaktion i den gravides krop, som får blodkarrene til organerne til at trække sig sammen. Hjertet skal nu pumpe kraftigere for at få blodet igennem, hvilket forhøjer blodtrykket.

I alvorlige tilfælde får moderkagen ikke den optimale blodgennemstrømning, og barnet får ikke nok ilt og næring og vokser derfor ikke så meget, som det skal. Svangerskabsforgiftning opstår dog oftest i den milde grad med begyndende svangerskabsforgiftning, idet man er opmærksom på de symptomer, der er på sygdommen. Symptomerne fra svangerskabsforgiftningen forsvinder som regel efter fødslen.


Symptomer:

• Forhøjet blodtryk – dog stiger de fleste gravides blodtryk, og næsten 15 % har forhøjet blodtryk, de fleste uden at have svangerskabsforgiftning. Derfor bliver dit blodtryk tjekket til hver konsultation hos læge og jordemoder.

• Ødemer – kraftig væskeophobning og vægtstigning på kort tid, dog får de fleste gravide en del ekstra væske i kroppen i den sidste del af graviditeten

• Æggehvidestoffer i urinen. Derfor bliver din urin undersøgt til hver konsultation hos læge og jordemoder.

• Pludselig hovedpine og flimren for øjnene

• Kvalme og ondt i den øverste del af maven


Behandling:

Hvis en gravid får konstateret begyndende svangerskabsforgiftning, er behandlingen hvile og aflastning. Ved svangerskabsforgiftning i svær grad vil man ofte vælge at indlægge den gravide for at undersøge hende, få blodtrykket ned og overvåge barnets trivsel. Det kan også blive nødvendigt at behandle den gravide med blodtrykssænkende medicin.

I meget svære tilfælde(ca. 1 % af alle gravide) lykkes det ikke at sænke blodtrykket, og her vil man foretage kejsersnit, da der er risiko for kramper og nedsat nyrefunktion hos den gravide, dårlig moderkagefunktion, blodpropper i moderkagen eller moderkageløsning.


HELLP
:

En svangerskabsforgiftning, der forværres, kan udvikle sig til HELLP-syndromet. HELLP er en alvorlig tilstand hos gravide, hvor der pga. stase i leveren kan måles ødelæggelse af de røde blodlegemer i blodbanen, et lavt antal af de blødningstandsende blodplader i blodet og forhøjelse af indholdet af leverenzym.


Hvem får svangerskabsforgiftning?

• Der er størst risiko for at udvikle sygdommen under den første graviditet. Som regel får man det kun i første graviditet, og hvis man skulle udvikle det i følgende graviditeter, vil det være i mildere grad.

• Arvelig disposition. Hvis din mor har haft svangerskabsforgiftning, har du større risiko for at udvikle sygdommen.

• Hvis du venter flerlinger, er risikoen forøget.

• Risikoen stiger med alderen. Jo ældre du er som førstegangsfødende, jo højere risiko.

• Hvis du er diabetiker eller overvægtig, har du større risiko.


Forebyggelse

• Lev sundt under graviditeten. Læs mere om livsstil under graviditeten her.

• Hvis du har haft svangerskabsforgiftning under den første graviditet og bliver hurtigt gravid igen. Det er derfor en god ide at vente et par år med at blive gravid igen.

• P-piller skulle have en forebyggende effekt. Derfor kan det være en god ide at bruge p-piller som prævention mellem graviditeterne.

Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: