Normalt varer en graviditet gennemsnitligt 40 uger. En graviditetslængde på mellem 38 og 42 fulde uger er dog det normale.
Der er tale om forlænget graviditet, når en graviditet varer mere end 42 fulde uger, hvilket sker for ca. fem procent af alle gravide. Når man har passeret 41. uge, vil den gravide blive undersøgt oftere. Man vil måske scanne for at se, hvor stort barnet er, og om alt ellers er normalt, og eventuelt vil man også tage blodprøver for at tjekke, at moderkagen fungere, som den skal. Moderkagens funktion begynder nemlig at dale efter uge 42. Hvis moderkagen begynder at få nedsat funktion, vil fosteret ikke få tilstrækkeligt med ilt og næring og vil derfor ikke vokse optimalt eller i værste fald få iltmangel og dermed risiko for skade på hjerne og andre organer.
Behandling:
Det er forskelligt, hvornår et fødested vælger at sætte fødslen i gang. Nogle steder venter man kun 14 dage, andre steder vurderes det individuelt. Man vil måske også, hvis en gynækologisk undersøgelse viser, at den gravide er moden til at føde, prøve at fremprovokere en fødsel ved at prikke hul på fosterhinden, så vandet begynder at sive. Ofte vil det sætte skub i processen, og der vil efter nogle timer begynde at komme veer.
Hvis der ikke er sket noget et døgn efter hindesprængning, vil man give ve-stimulerende medicin for at sætte gang i veerne. Hvis den gravide stadig ikke viser tegn på at udvide sig, vil man ofte foretage et kejsersnit.