Graviditet » Forliggende moderkage (placenta praevia)

Forliggende moderkage opstår, når moderkagen sidder i den nederste del af livmoderen, og eventuelt helt eller delvist er vokset ind over den indre åbning af livmoderhalsen. Dette kan give alvorlige blødninger, forhindre barnet i at vende rigtigt i livmoderen og synke ned i bækkenet før forbindelse med fødslen samt forhindre, at barnet kan passere ud gennem livmodermunden under fødslen.

Ofte vil moderkagen gradvist flytte sig længere op i livmoderen, i takt med at livmoderen vokser. Kun cirka 10 % af forliggende moderkager giver problemer.


Risiko:

Risikoen for at få forliggende moderkage øges:

• Hvis du har ardannelser i livmoderen fra tidligere graviditet, underlivsoperation, udskrabning eller kejsersnit.

• Hvis du ryger

• Hvis du venter flerlinger


Symptomer:

Det hyppigste symptom på forliggende moderkage er blødninger uden smerte. Det er dog langt fra alle med forliggende moderkage, der oplever blødning, og de fleste opdages tilfældigt ved ultralydsscanning.


Behandling og forholdsregler:

Der findes ingen behandling, da man ikke kan flytte moderkagen. Har man ved ultralydsscanning konstateret, at moderkagen sidder lavt i livmoderen, vil man senere i graviditeten kontrollere, om moderkagen har flyttet sig og ikke dækker livmodermunden, så vaginal fødsel er mulig. Hvis moderkagen dækker livmodermunden, så barnet ikke kan passere, vil man udføre kejsersnit 2-3- uger før termin.

Den hyppigste komplikation ved forliggende moderkage er blødning. Samleje frarådes i slutningen af graviditeten pga. risiko for blødning. Jo tættere på livmodermunden moderkagen sidder, jo større er risikoen for alvorlig blødning.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: