Graviditet » Slap livmoderhals (cervix insufficiens)

Normalt er kvindens livmoderhals lukket, indtil fødslen går i gang omkring terminstidspunktet. Slap livmoderhals opstår, når livmoderhalsen er blødere og svagere end normalt. Herved vil vægten fra livmoderen og fosteret blive for stor, hvilket medfører, at livmoderhalsen begynder at åbne sig. Fosterhinderne sprænges, fostervandet går, og barnet fødes. Hvis det sker alt for tidligt, og inden barnet kan overleve uden for livmoderen, vil fødslen ske som en sen spontan abort eller en alt for tidlig fødsel.


Årsager:


Årsager til slap livmoderhals kan være f.eks. flere fødsler, flerfoldsgraviditeter, tidligere gynækologiske operationer (f.eks. keglesnit), tidligere infektioner i underlivet, beskadigelse af livmodermund eller –hals som følge af udskrabning, hormenelle påvirkninger eller arvelige forhold.


Symptomer:


Der findes ikke nogle egentligt symptomer på, at man har en slap livmoderhals. Oftest åbner kvinden sig uden at mærke det eller opleve blødning eller veer. Følgende kan dog være tegn på, at livmoderhalsen er begyndt at åbne sig:

• Menstruationslignende fornemmelser eller smerter

• Trykken eller tyngde i underlivet

• Store mængder udflåd evt. med blod

• Siven eller afgang af fostervandet


Diagnose:

Oftest stilles diagnosen først, hvis kvinden tidligere har haft problemer med slap livmoderhals. Diagnosen stilles ved en gynækologisk undersøgelse eller en vaginal ultralydsscanning.


Behandling:


Hvis man har konstateret slap livmoderhals, kan livmoderhalsen snøres sammen med cerclage. Det er et indgreb, der foregår under bedøvelse. Der er en øget risiko for blødning, infektion og abort, men det er dog en risiko, der er mindre end risikoen for at føde for tidligt uden indgrebet. Stingene fjernes igen omkring uge 38, hvor barnet er klar til at blive født.

Ofte vil kvinden blive opfordret til at hvile sig mere og holde sig fra voldsomme aktiviteter, som kan fremprovokere veer. Eventuelt vil kvinden også blive frarådet samleje. Det kan også være nødvendigt at ordinere medicin, der forebygger sammentrækninger i livmoderen.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: