Baby » Mælkens sammensætning

Colostrum/råmælk er tyktflydende og kan være et lidt klistret sekret. Farven varierer fra klar over grålig til æggeblommegul. Råmælk har et meget koncentreret næringsindhold og er tilpasset nøjagtig det barn, man får. Hvis man skulle føde før tid, passer den også til det for tidligt fødte barn. Råmælk har et meget højt indhold af sygdomsbekæmpende antistoffer fra moderens immunforsvar, og lige så snart barnet får sin første ammetår, bliver det umodne immunforsvar hjulpet kraftigt på vej, og tarmene begynder at arbejde med de bakterier, der skal til for at nedbryde og optage mælken.

På grund af den relativt lille mængde råmælk, der dannes ad gangen, tilrådes det at lægge barnet til hyppigt i begyndelsen. Det vil de fleste børn automatisk bede om, hvis man lytter efter og ikke dækker deres suttebehov med en narresut eller flaske i stedet. Råmælken er nok til det nyfødte barn, og alt tilskud forstyrrer efterspørgslen og dermed dannelsen af den kommende mælk.

Mælken løber som oftest til brystet efter to til fire dage, men variationer kan forekomme, og det betyder ikke, at der er noget galt. Mælken ligner skummetmælk. I forhold til råmælken er den egentlige mælk rigelig i mængde, og mængden tilpasser sig barnets behov på basis af efterspørgslen, altså amningens hyppighed og varighed. Mælken er knap så koncentreret og noget sødere end råmælken. Den indeholder stadig alt, hvad det lille barn har brug for, også antistoffer og sygdomsbekæmpende stoffer, som barnet har stor gavn af.

Modermælk består af både tynd og federe mælk, også kaldet ”formælk” og ”eftermælk” Under ammemåltidet får barnet først den tyndere formælk, der ligger forrest i brystet og slukker barnets tørst. Senere i måltidet får barnet eftermælken, der er federe og stiller sulten. Derfor er det vigtigt, at barnet får suttet færdigt ved et bryst ad gangen og ikke flyttes alt for hyppigt fra det ene og til det andet bryst. Hvor længe et barn er om at ”tømme” brystet, er individuelt. Nogle får et måltid fra et bryst på ti minutter, og andre sutter i en halv time eller længere, før de er tilfredse.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: