Baby » Det første møde

Mange kvinder drømmer om, hvordan det første øjeblik med den nyfødte vil være. Nogle svømmer hen i tårer og hengiven kærlighed til den lille, mens andre lige skal sunde sig oven på fødslen og smerteoplevelsen. Uanset hvordan man reagerer, vil det være fornuftigt at tage en stille stund med barnet for at sige goddag.

Det lille barn er meget modtageligt overfor indtryk lige efter fødslen. Alle sanser er vakt, og mor og far kan være heldige at få sig en lille snak med et meget vågent og opmærksomt barn. Barnets sutte- og kravlereflekser er medfødte, og hvis en nyfødt får lov at ligge på sin mors mave efter fødslen uden alt for mange forstyrrelser, vil det sandsynligvis selv bevæge sig hen til mors bryst og tage sig en velfortjent ammetår.

Nogle har ikke tålmodighed til at vente på, at barnet selv finder vej til brystet, og mange nybagte mødre ved ikke, at barnet godt kan selv. Men det er som sagt en naturlig refleks, som man med fordel kan lade udfolde sig, hvis mor og barn har det godt og ikke bliver forstyrret. Mange nyfødte svøber flot om brystvorten og tager sine første sug på brystet, inden de er en time gamle, andre er længere tid om at få lyst. Begge deleer helt normalt. Det er vigtigt, at den første tid, barnet har sammen med sin mor, respekteres. Der bør ikke gribes forstyrrende ind med hospitalsrutiner som vejning, påklædning og påsættelse af identitetsbånd, som sagtens kan vente til lidt senere. Medmindre barnet skal undersøges af en læge, bør denne første stund gives højeste prioritet.

De første par døgn med den nyfødte er meget specielle for både mor, far og barn. Det er her, den første, vigtige tilknytning grundlægges, og man lærer hinanden at kende og vænner sig til nye lyde, dufte og bevægelser.

Fordelen ved en succesfyldt ammestart er til at tage og føle på. Barnet viser, hvad det kan, når det sutter på moderens bryst med stor kraft og ihærdighed, og det får energi og antistoffer fra sin mors råmælk. Moderen knyttes hurtigt til barnet og føler, at hun kan give det noget helt særligt gennem sit bryst. Er første ammeforsøg gået godt, stiger selvtilliden og troen på, at hun godt kan, selvom hun måske har tvivlet eller hørt en masse rygter og skrækhistorier om ammebesvær.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: