Selvom et lille barn er en stor gave og en berigelse af familielivet, har langt de fleste forældrepar brug for at benytte sig af en form for fødselskontrol efter fødslen af deres barn. Det måske frie og hæmningsløse kærlighedsliv i graviditeten afløses nu af et lidt mere kontrolleret sexliv, både fordi sexlivet normalt forandrer sig, og fordi kvinden igen kan blive gravid. Der skal som regel prævention på bordet, hvis kvinden ikke skal blive gravid, og det er fornuftigt at tænke på og tale om prævention, selvom sexlivet ikke er kommet i gang endnu. Kvinden kan blive gravid, allerede inden hun får sin første menstruation efter fødslen.
Man bør vælge en præventionsform, der passer til ens temperament, helbred og livsstil. Det er også værd at overveje, om man vil vælge en præventionsform med eller uden hormonel påvirkning. De første seks-otte uger efter fødslen er det bedst at bruge kondom, da livmoderen stadig er stor og åben og der er risiko for infektion. Kondom påvirker ikke dannelsen af mælk, sådan som p-piller kan gøre.
Herefter kan man overveje at skifte kondomet ud med en anden præventionsform. Under amning kan man bruge pessar, minipiller, lavøstrogene p-piller, hormonspiral eller almindelig spiral. Mange får en spiral lagt op i livmoderen ved otteugers-undersøgelsen hos lægen. Præventionsformer med højt hormonindhold bør ikke benyttes i ammeperioden. P-piller med højt østrogenindhold kan hæmme mælkeproduktionen og give bivirkninger hos barnet. Erfaringerne med hormonstav og p-ring er endnu så sparsomme, at det de heller ikke kan anbefales under normale omstændigheder. Præventionssystemet Persona, som består af éngangstestpenne og en monitor, der registrerer
hormonniveauer i kvindens krop, er heller ikke anvendeligt i ammeperioden.
Læs mere om amning og prævention på de næste sider.
Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.