Baby » Amning og seksualitet

Når to bliver til tre, sker der som regel forandringer i parforholdet, men for mange kommende forældre opleves forandringerne allerede i graviditeten, hvor kvindens krop er bolig for et lille nyt væsen. Nogle parforhold styrkes gennem en graviditet, måske fordi perioden er livsbekræftende og intens, og fordi den giver anledning til at være sammen om noget, der er større end én selv.

Men for nogle par virker graviditeten og perioden efter fødslen lige modsat. For nogle føles det, som om der er kommet noget i mellem de to kærester, og selvom de begge elsker deres lille barn, kan det være besnærende at ønske sig tilbage til tiden, hvor der var tid og overskud til kærtegn, kys, sex og flirt.


Kvindens krop forandrer sig

Kvindens krop forandres under graviditeten, ligesom hendes hormonniveau tager nogle ”rutschebaneture”. Det fortsætter i ammeperioden og kan påvirke både kvinden og hendes partner. Brysterne vokser, de kan få strækmærker eller begynde at hænge, og der kan sprøjte mælk ud af dem og de kan dufte anderledes. De har i det hele taget fået en helt ny funktion og er ikke længere kun til pynt og seksuel tilfredsstillelse. Brysterne fungerer som madpakker for barnet, og fysiologien har indrettet kvinden sådan, at det samme hormon, der udløser nedløbsrefleksen, der hjælper barnet med at drive mælk ud af brystet, også udløses ved orgasme. Det kan have mere eller mindre prisværdige konsekvenser, for det betyder, at kvinden under elskov kan lække fra brysterne, endog sprøjte med mælk.

For nogle mænd og kvinder er det bare en ekstra dimension i kærlighedslivet, noget naturligt eller frodigt, mens andre væmmes eller oplever det som ulækkert og upassende. Ikke desto mindre er det en helt normal hormonelt betinget reaktion. Mælkestrømmen kan stoppes, ved at man sætter en finger på hver brystvorte og trykker ind et lille stykke tid. Det kan man gøre, allerede når man mærker nedkøbsrefleksen prikke i brystvorterne, men man kan også vente til mælken løber. Det er også kendt, at kvinden under amning kan få en orgasmelignende fornemmelse i kroppen, hvilket kan vække både skyldfølelse og undren. Bare rolig – det handler ikke om pædofili, men om at kroppen har samkoordinerede funktioner.

Kvinden kan i ammeperioden have mere tørre slimhinder end ellers, hvilket kan have betydning for sexlivet. Brug eventuelt lidt mandelolie, hvis skeden føles tør, men vær opmærksom på, at olie ikke anbefales til brug samtidig med kondom, da det kan opløse gummiet. Eksplorationscreme eller glidecreme kan også bruges.

Partneren kan tro, at tørheden skyldes manglende lyst, og det er vigtigt at vide, at den er et normalt fænomen i ammeperioden. Muskulaturen i bækkenbunden kan også være påvirket af graviditet og fødsel. Der skal træning til, før kvinden genvinder sin sædvanlige styrke. Træning kommer både kvinden og manden til gode i sexlivet, da en stærk bækkenbund giver øger følelsen og i øvrigt mindsker risikoen for inkontinens. Husk derfor at lave bækkenbundsøvelser dagligt, fx hver gang, du skifter barnets ble.


Kvindens humør

Kvindens humør og sindsstemning kan i ammeperioden svinge fra lykkelig til ulykkelig på sekunder – og partneren må følge med, så godt han kan. Det bedste man kan gøre for en ammende kvinde, er at rumme de følelser, hun har, når de kommer. Det betyder også, at hendes lyst til og behov for kærtegn, kys og sex kan variere fra sporadisk over intenst til overfladisk, og at hendes partner efter bedste evne må forsøge at rumme dette. Han må også forsøge at indrette sig efter hendes træthed, som er naturlig og forventelig. Hvis han vil både sig selv og hende det godt, kan han hjælpe hende til at få sovet, mens han fx tager sig af huslige opgaver. At passe på sin kvinde kan betyde, at hun er mere oplagt til at nusse, kæle, kysse og elske.


Manglende lyst og overskud

Barnets far, kvindens partner, kan også opleve manglende overskud og lyst til intimitet. Hensynstagen gælder selvfølgelig begge veje, men til enhver tid bør kvinden og manden snakke åbent om deres behov er, så de kan hjælpe hinanden og arbejde på at genfinde hinanden. Det er vigtigt at værne om kærligheds- og sexlivet. Brug tid på jeres kærlighedsliv, også selvom det føles akavet i starten, og selvom det er svært at passe ind med en baby. Drop actionfilmen på tv og brug i stedet en time på at ligge i ske. Et godt og stærkt kærlighedsliv styrker jeres sammenhold om forældreskabet.

Hvis det er svært at komme i gang i med kærlighedslivet med et lille krævende ammebarn, kan følgende måske være en hjælp:
  • Lav en ”date” med henblik på at starte, om ikke sexlivet, så kærlighedslivet op igen. Vælg et tidspunkt, hvor jeres barn plejer at sove, men bliv ikke for ærgerlig, hvis det vågner.
  • Væn jer til at nyde hinanden, selvom den lille grynter lidt i baggrunden. Hvis den lille lige er ammet, kan I måske godt ligge lidt i ske eller kæle lidt, inden barnet ”forlanger” at blive taget op. Den lille tager ikke skade af at være tilhører til forældrenes kærlighed.
  • Find en barnepige, I kan stole på, som vil trille barnet en tur i barnevognen en times tid i nabolaget, mens I genfinder hinanden. Måske har barnets mormor eller gudmor i en periode mulighed for at komme jævnligt, indtil I selv har fundet tid og overskud i hverdagen til hinanden.
  • Tal åbent med hinanden om jeres følelser. Når man føler sig set, hørt og forstået, er det lettere at leve med, at sexlivet er forandret i en periode.

Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: