Baby » Stor omvæltning med spædbarn

Det kan være vigtigt at tage en god snak om hvordan man indstiller sig på at have et spædbarn i huset, for det er ikke kun moderen, der kan være træt og påvirket af det. Faderen kan også opleve stor træthed og følelsesmæssige forandringer. Han er jo blevet far! Måske er han oppe om natten, og måske er han overvældet af alle de følelser og opgaver, der følger med rollen som far. Der er hensyn at tage begge veje.

Mange forældre, især mødre, beskriver det at blive forælder, som noget af en følelsesmæssig rutschetur. Følelserne svinger på ganske kort tid. Nogle kvinder har for eksempel let til tårer i denne periode. Nybagte forældre er lidt i ”undtagelsestilstand”. Føler man sig decideret ked af det eller deprimeret, og det gælder både for mor og far, oplever man muligvis en efterfødselsreaktion.


Træthed

Moderen kan være mere træt end ellers, fordi hun bruger meget energi på at amme. Rent fysiologisk forbrænder man mange kalorier under amning, hvorfor man ofte har behov for mere at spise og drikke i ammeperioden. Moderen kan også være træt, fordi hun er vågen både dag og nat for at amme, og hun kan have et større søvnbehov, fordi det er en stor følelsesmæssig omvæltning at blive mor – ligesom det måske er for faren! Træthed hos en nybagt mor kan også skyldes blodtab i forbindelse med fødslen og kan afhjælpes af sund og jernholdig kost, eventuelt kombineret med en daglig vitamin- og jerntablet. Tal evenvtuelt med lægen om det.

Moderens træthed kan resultere i pirrelighed, følsomhed og nærtagenhed. Hun går måske tidligt i seng og har ikke overskud til et kærlighedsliv i den første tid efter fødslen Faderen kan føle sig afvist og taget for givet. Er du far, og har du det sådan, så fortæl din partner om det, så I sammen kan finde en måde af tackle følelser og behov på.


Støtte

Mange mødre kan hjælpes af deres partner ved at han både verbalt og praktisk anerkender, at amningen er en stor og vigtig indsats. Det kan både gøres ved, at han fortæller, hvor godt hun gør det, men også ved at han tager sig af nødvendigt vasketøj og madlavning. Det kan også være dejligt for en mor, der tilbringer det meste af dagen i sengen med det lille barn, at puder og dyner luftes og rystes. Faderen kan også være en fremragende hjælp og støtte som opvarter ved ammepladsen, hvor han kan servere mad og drikke efter moderens behov.

Men husk også at sætte dig ned sammen med mor og barn og nyd forældreskabet. Fædre har også brug for at føle, at de spiller en rolle og for at komme tæt på deres barn. Når barnet ikke ammes, får faderen mulighed for at ”træde i karakter”. Far og barn kan tage en lur sammen eller ”hyggesludre”, og bleskift og badning kan give faderen samme oplevelse af kontakt og nærvær med det lille barn, som moderen oplever under amningen. Måske kan moderen ligefrem nå et bad, en lur eller bare lidt tid i fred og ro, mens far og barn hygger sig.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: