Graviditet » Kromosomfejl

Kromosomfejl er fejl i kromosomerne pga. fejl i celledelingen før eller efter befrugtningen eller fejl i arveanlæggene. Ofte sorteres fostre med kromosomfejl fra tidligt i graviditeten, ved at kvinden aborter.

Kromosomfejl kan med stor sikkerhed opdages under graviditeten enten ved fostervands- eller moderkageprøve. Her finder man et ekstra kromosom på visse kromosomer. Der findes flere forskellige kromosomfejl, og det er meget forskelligt, hvor store konsekvenser kromosomfejlen har for barnets udvikling og sundhed.

De mest kendte kromosomfejl er:

  • Down syndrom (mongolisme): Down’s syndrom kaldes også trisomo 21 pga. det ekstra kromosom 21. Det er den hyppigste enkelte årsag til mental retardering og er forbundet med fysiske helbredsproblemer, bl.a. en øget risiko for medfødte hjertefejl. Dog er det vigtigt at bemærke, at der er mange grader af sygdommen – nogle bliver dybt mentalt retarede, og andre kan leve et næsten normalt liv. 1 ud af 1000 danske børn fødes med Down’s, og risikoen stiger med alderen.
  • Turner syndrom: En Turnerpige bliver fysisk mindre end gennemsnittet og vil ikke kunne bliver gravid. Disse børn mangler et kønskromosom men lever oftest et liv som normale børn, med normal funktion og begavelse. Cirka én ud af 3000 piger i Danmark fødes årligt med Turners syndrom.
  • Klinefelter Syndrom: Drengene er født med et ekstra X kromosom (kønskromosom), og betegnes derfor også som XXY drenge. Der fødes i Danmark ca. 1 ud af 660 drenge med KS. Læs mere om Klinefelter Syndrom.
  • Trisomi 13 eller 18: Barnet har et ekstra kromosom 13 eller 18, der gør barnets stærkt retarderet med en kort levetid.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Beregn din termin

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: