Mor og meget mere skriver:

Og så en faktor mere: Når et par bliver skilt, og de ikke er enige om bopæl og samvær med børnene, falder det næsten altid ud til kvindens fordel. Dette problematiseres hyppigt, når man diskuterer ligestilling - som et eksempel på, at mænd ikke har samme privilegier som kvinder.
Men netop derfor burde det være i mænds egen interesse at deltage på lige fod, når det gælder barsel og børns sygedage. Når en far kun har taget et minimum af barselsorloven og ikke har taget børns sygedage, så vil moren nødvendigvis stå bedre, når der skal tildeles bopæl og samvær.
Jeg tror gerne, at mange kvinder “melder sig først” til at være hjemme hos syge børn. Og at det i en del ægteskaber nærmest er en selvfølge. Men udover de konsekvenser, det har for arbejdsgiveres opfattelse af småbørnsmødre som mere ustabile i fremmøde - og dermed indiskutabelt også med lønmæssige konsekvenser for mange kvinder - så rammer det altså også fædrene, den dag de ved skilsmisse skal argumentere for, at de har taget samme ansvar for børnene som mødrene.
Dermed er det også i mændenes interesse at ændre på fordelingen af børnerelaterede “opgaver” i det enkelte hjem.
Og endnu en faktor … eller måske mere en vinkel: Hvis vi nu begyndte at tale om omsorgsarbejdet som en kompetence, fremfor som noget kvinder vil/kan/bør fra naturens hånd … hvad ville der så ske?
Kunne vi så begynde at tale om: Benhårdt arbejde (om det også er tilfredsstillende er egentlig sagen mindre vedkommende), omsorgsarbejde der kræver træning, overblik, øvelse … ligesom meget andet arbejde gør (men dette er ulønnet) …
Hvis vi ser på omsorgsopgaverne på den måde, lyser andre ting nemlig op: Hvorfor mødre ofte styrer hjemmet og føler sig mest kompetente hertil, til trods for at det (også) presser dem og stiller dem dårligt økonomisk.. De ganske enkelt øvet sig mere igennem barsel og sygedage, ansvar for familiens små og gamle, de er opdraget mere til at se/løse omsorgsopgaver fra barns ben, osv…
Og hvorfor far ofte står dårligere ved skilsmisse? Fordi han faktisk gennemsnitligt har optjent færre kompetencer, er mindre trænet i omsorgsarbejdet, har et ringere overblik, anser det i mindre grad som et af hans væsentligste ansvarsområder … og måske føler sig mindre kompetent?
Hvis vi så på det på den måde, ville vi i mine øjne tilføje debatten nogle nuancer, som ikke forstod omsorg som latent i kvinder, men som noget værdifuldt og kompetencekrævende … og i højere grad noget man “træner og gør sig fortjent til at kunne” - uanset køn…
Og så ville kvinder måske i mindre grad opfatte deres mænds job som vigtigere, men i højere grad som noget andet (og bedre betalt), end omsorgsarbejdet. Således vil hun måske også i højere grad sikre sig at blive kompenseret (fx igennem ligelig fordeling af husstandsindkomst eller pensionsopsparringer) imens hun passer omsorgen og manden passer det “vigtige” lønnede arbejde… eller også ville hun forlange en mere ligelig deling af omsorgsopgaverne, så hun selv kunne deltage i lønarbejdet…