dorthemus skriver:
Det er altså at forklejne en udredning at kalde det et "skøn". En udredning tager uger og nogle gange måneder og er meget omfattende. Dels gennem undersøgelser af barnet og dels gennem en meget grundig anamnese som man giver som forældre og beskriver i detaljer barnets liv fra det bliver født. Med hensyn til det sidste så er det altså vrøvl at hævde at børn får autisme pga omsorgssvigt. Jørns mor har selv autisme men for 20 år siden vidste man ikke at piger også kunne have autisme så hun har heller ikke fået den hjælp der skal til for at kunne give sit eget barn det han har brug for. Så Jørn er arveligt disponeret og svært udfordret på flere fronter.
Da min yngste søn for snart 15 år siden fik diagnosen Aspergers, gjorde børnepsyk meget ud af at betone, at selvom de var overbeviste, så var en diagnose en vurdering, et bedste bud ud fra det, de observerede her og nu. Ikke en pr. definition altid gældende og forblivende ''dom''. Det er klart, at det i nogle tilfælde er helt evident, at et barn har autisme eller ADHD, men i mange andre tilfælde må man med rette sige, at det er et skøn. Et velbegrundet og saglig et, naturligvis.
Jeg ved sgu ikke, om min nu 18-årige søn har Aspergers, eller om han blot har personlighedstræk, i dag meget milde, til fælles med folk med Aspergers. Jeg vil umiddelbart gætte på, at man ville stille spørgsmål til hans diagnose og måske trække den tilbage i dag - så enten er han en yderst mildt præget Aspergers, eller også havde han det aldrig, selvom han dengang opfyldte kriterier ''nok''. Og det VAR og er jo i sidste ende de involverede professionelles skøn, om fundene er tungtvejende og tydelige nok til at udløse en diagnose.
Selvom jeg har noget så fysisk og objektivt som en sclerose-diagnose, så har der siddet nogle læger og vurderet, om mine - relativt milde - symptomer, sammenholdt med x antal plakforekomster på billedet af min hjerne, på det aktuelle tidspunkt kunne opfylde kriterierne for diagnosen. Og jeg har officielt sclerose på det grundlag, men professoren formulerer det fortsat, at der er belæg for at formode, det er den neurologiske sygdom, jeg har. Til syvende og sidst er det også et skøn. Og her er tale om noget langt mere objektivt end fx autismespektret.
Anmeld
Citér