Problemet med sukker i maden er faktisk ens, om man er baby, barn eller voksen: Vi kan vænne os til, at mad skal smage på en bestemt måde, og hvis den måde indeholder mange tomme kalorier, så er kostsammensætningen problematisk. Der er ikke noget galt i at frådse i lagkage til festen eller at spise lune hjemmebagte boller med tandsmør. Men hvis man spiser slik hver eneste dag og skal have smør under alt pålæg til frokosten - så ender de fleste af os (med almindeligt lavt aktivitetsniveau) med for mange kilo på sidebenene. (Kilo-udfordringen ved jeg fra andre tråde, at jeg deler med rigtigt mange herinde, ligesom det jo er tydeligt, når man bevæger sig rundt i byen.)
Vores kostpræferencer lægges helt fra starten - fx har undersøgelser vist, at småbørn har det bedre med hot mad, hvis det er, hvad de fik, mens de lå i deres mors mave. Og hvis babyer lærer at al mad skal være blød og sød har de svært ved at lære at spise alt det andet dejlige, der er grynet, stærkt, surt, sejt, sprødt...
Der er altså to problemer med sød mad: Dels er det tomme kalorier, som vi bliver tykke af - forudsat at det søde er sukker. Dels vænner vi os til at mad er sød, så vi foretrækker det sødere hele vejen rundt - også i ketchup, brød, sovs, dressing, suppe osv. osv. Sidstnævnte mener man faktisk er én af forklaringerne på, at man generelt tager mere på / taber sig mindre end forventet, hvis man drikker lightprodukter frem for at drikke (dansk-)vand.
Anmeld