Artikel - skrevet af Rebecca PerssonSundhedsplejersken kommer sikkert på besøg for at snakke om mos og grød, når din baby er 4 måneder. Og når du sidder i mødregruppen og guldklumperne er 3-4 måneder, så går snakken måske nogenlunde sådan her: grød, grød, grød, grød og grød. Så hvorfor ikke gå ombord i grøden nu?
Stop! Vent! Babyer 0-6 måneder og deres tarmsystem er designet til modermælk eller modermælkserstatning. That’s it. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du venter med anden mad, til baby er 6 måneder, med mindre særlige forhold taler for det. Det anbefaler jeg også.
Det er IKKE et særligt forhold, at baby er begyndt at blive mere sulten og måske lidt mere urolig og vågne om natten - selv om mange sundhedsplejersker desværre tror det. Det er faktisk bare helt normalt for en baby omkring 4 måneder. Det er et appetit- og udviklingsspring, også kaldet “tigerspring”. Løsningen er at putte mere modermælk eller modermælkserstatning på menuen!
Hvis du ammer – og det er jo prima! – så kan det godt være, at du skal på natarbejde i nogle dage, før de nye mælkekvoter er på plads. Mælkeproduktionen er nemlig højest om natten. Det kan være hårdt, men hold ud (og sæt din partner til at knokle lidt mere om dagen…..).
Modermælk og modermælkserstatning er gram for gram mere næringsrig end mos og grød. Når nogle babyer knockoutes og sover som en sten på vælling eller grød, så er det ofte, fordi de simpelthen ikke kan fordøje det! Grød og vælling er rig på stivelse, som kræver enzymet amylase for at nedbrydes. Det har en baby på 4-5 måneder som regel ikke så meget af endnu. Så vent lige med den grød.
Og hvorfor er det med babys tarmsystem nu så vigtigt? Jo – tarmene er det vigtigste organ for immunsystemet. Så en glad tarm betyder en gladere og sundere baby med mindre skranten, mindre ondt i maven, mindre forkølelse og færre sygedage. Desuden forebygger du for eksempel fødevareallergi og –intolerancer. Ved at give baby god tid på rejsen i fødevarernes forunderlige verden kan du meget nemmere registrere, hvordan din baby reagerer på den nye mad.
Vidste du for øvrigt, at babyer har brug for næringsrig mad, men den behøver ikke at have været gennem en blender? Nogle babyer trives bedst med fingermad, og det er også muligt, ja, det er oven i købet super for babys motorik og evne til selv at mærke efter. Fingermad kan også bruges i kombination med mos og grød.
Den mildeste mad at starte med er grøntsager som gulerod, hokkaido-græskar, søde kartofler (batat), pastinak, persillerod, broccoli og squash, tilsat koldpresset olie, gerne økologisk. Olivenolie og hørfrøolie er gode at begynde med.
Frugtmos (for eksempel pære og abrikos) og grød kommer lidt senere. Grød er for øvrigt ikke bare grød. Den lettest fordøjelige grød er “Den Første Grød” fra Aurion, læg ud med varianterne hirse og ris. Kornet er langtidsristet, så det fordøjes lettere og smager lidt sødere. Grøden laves nemt og hurtigt på vand – og så er den økologisk. Køb den i helsekosten eller helseshops på nettet.
Mors babs er den bedste mad i verden til ammebabyer 0-6 måneder. Flaskebabyer kan omkring 5-måneders-alderen begynde med de milde grøntsager i form af smagsprøver.
Du kan få inspiration til babys sunde økomad, de mest optimale kosttilskud, opskrifter, menuforslag og meget mere i min bog BABY - 100% naturlig uden tilsætning (Politikens Forlag, 2011) og på min blog rebeccapersson.com.