Baby » Amning og alkohol

Alkohol optages og udskilles gennem modermælk med omkring samme promille som i moderens eget blod. Gravide anbefales at være afholdende på grund af alkoholens skadelige påvirkning af fosteret. Ammende mødre bør være tilbageholdende med at drikke alkohol, fordi man ved, at alkoholen påvirker barnet, som er meget følsomt overfor dette giftstof, og man kender endnu ikke den nedre grænse for, hvornår alkohol kan have en skadelige virkning på børn.

I mælken vil alkoholkoncentrationen være omtrent den samme som i moderens blod, men når barnet drikker mælken, vil det ikke få samme promille som moderen. (Det gjorde det, da det var foster). Derfor er det formentlig ikke så skadeligt for et ammebarn som for et foster, at mor drikker en enkelt genstand, men der gives ingen garantier.


Amning og fester

Mange kvinder oplever, at julefrokoster eller andre store fester kommer på tværs af ammeforløbet. De overvejer derfor at malke mælk ud eller give modermælkserstatning, som deres barn skal have, mens de selv deltager i festen, hvor de så kan tillade sig at drikke alkohol. Hvis det er et problem at have sit ammebarn med til fest eller at afholde sig fra alkohol, kan det være en mulighed at give udmalket mælk til barnet og udmalke og kassere den mælk, moderen producerer, mens hun er påvirket af alkohol.

Hvis det drejer sig om et par glas vin over en hel aften, er der måske ikke nogen grund til det helt store ståhej med fx udmalkning eller babysitning, men hvis man vil være helt fri for at tænke over, hvor meget man kan drikke og ikke selv skal passe barnet, er det en god ide at have malket ud, så barnet ikke får modermælk med alkohol og ikke skal passes af berusede forældre.

Ammende kvinder er generelt ikke vant til at drikke meget alkohol og efter en graviditet uden et nævneværdigt forbrug, vil mange opleve, at selv få genstande har stor virkning. Hvis du bliver meget påvirket, så husk, at du ikke må sove sammen med dit barn og heller ikke bør være alene om at passe det.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.

Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: