Baby » Amning og medicin

Al medicinsk behandling, som går i blodet, vil også gå i mælken i større eller mindre grad. Det betyder, at både tabletter, mixtur og medicinplastre skal være forenelige med amning, inden man går i gang med en behandling. Mange slags medicin, herunder de fleste typer håndkøbsmedicin, kan man godt tage, mens man ammer, men det er vigtigt at spørge sin læge til råds og læse brugsanvisningen grundigt, inden man tager noget, også selvom det er medicin, man måske tidligere har taget. Spørg eventuelt på apoteket, når du henter medicinen.

Studier viser, at op mod 25% af alle skandinaviske kvinder tager en form for medicin inden for de første par uger efter fødslen, hyppigst smertestillende eller antibiotika. Hos helt små børn, især nyfødte og for tidligt fødte, er nyrer og lever ikke færdigudviklede, og det betyder, at medicin kan hobe sig op i barnets organer, hvis moderen gennem en længere periode er i behandling med medicin. Derfor skal man altid være varsom med medicinbehandling i ammeperioden.


Gode råd ved medicinindtag

  • Undgå unødig brug af medicin i ammeperioden
  • Gør altid læge og apotek opmærksom på, at du ammer
  • Vælg så vidt muligt lokalt virkende præparater frem for systemisk virkende, hvis det er muligt
  • Vælg medicin, hvis forenelighed med amning er dokumenteret
  • Naturlægemidler kan være ligeså skadelige som kunstigt fremstillede stoffer, men ofte er virkningen ikke så grundigt dokumenteret. Vær derfor ekstra påpasselig med disse midler

De fleste lægemidler vil kunne spores i en lavere koncentration i modermælken end i blodet.
Koncentrationen afhænger blandt andet af indholdsstoffernes fedtopløselighed og surhedsgrad og af, hvilke stoffer, de binder sig til. Enkelte lægemidler koncentreres betydeligt i modermælken.


Hvornår går medicinen i mælken?

Det er forskelligt, hvor hurtigt et lægemiddel bliver optaget i blodet og går over i mælken, og det er i de fleste tilfælde meget svært at forudse, hvornår man skal tage medicinen for at undgå den største koncentration i mælken, da de fleste små børn bliver ammet med varierende intervaller.

Som hovedregel kan man sige, at en tablet er en halv til en hel time om at opløses i maven, hvorfor du kan tage medicin som tabletter lige inden amning. Flydende medicin optages hurtigere, og bør tages efter amning.

Nogle har dog glæde af at tage medicinen om aftenen, hvis de har børn der sover igennem eller kun bliver ammet en enkelt gang om natten. Spørg altid din læge, hvornår det er bedst at tage medicinen.


Kronisk behandling

Hvis man er i fast behandling mod en kronisk lidelse, vil man ofte allerede under graviditeten være opmærksom på, om medicinen er forenelig med amning. Hvis du er i tvivl, så spørg jordemoder eller læge ved de almindelige svangreundersøgelser. I de fleste tilfælde opvejer fordelene ved amning risikoen for, at barnet bliver påvirket af medicinen. Selvom det i mange tilfælde er muligt at forene amning med et medicinforbrug, er der grund til at holde særligt øje med barnet, for det kan i princippet få de samme bivirkninger af medicinen, som moderen kan få – især hvis barnet er under en måned gammelt. Barnet kan også udvikle allergi. Benyt dig af uskadelig selvbehandling, når det er muligt.:

Får du brug for at anvende hudpræparater på brystvorterne, fx på grund af eksem, tilrådes det, at du inden amning afvasker brystvorten, så barnet ikke sutter rester af medicinen i sig. Medicin mod svamp tåles dog godt af barnet, da barnet i dette tilfælde selv vil skulle behandles.


Vejledninger

Visse lægemidler frarådes under alle omstændigheder under amning. Det er vigtigt at tale med sin læge om risikoen for at skade barnet. Nogle lægemidler er desuden kendt for at kunne virke nedsættende på mælkeproduktionen.

Nogle præparater udskrives af lægen, selvom de af producenten frarådes ved amning, fordi man fra producentens side er interesseret i at sikre sig mod enhver klage over bivirkninger, og man fra behandlers side måske kan gennemskue, at en kortvarig behandling med det pågældende stof vil være af mindre skadelig for barnet end et ammestop.


Denne artikel stammer fa bogen "Alt om amning" af Stine Roldgaard og Christina Tatarczuk, fra forlaget Iris.
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: