Eksperthjælp: En lort er vel en lort eller....

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

13.817 visninger
145 svar
342 synes godt om
13. februar 2015

Trine Andreasen

Hej Trine.

Jeg skriver til dig da min datter snart skal starte i vuggestue. Jeg har lagt mærke til at mange pædagoger kalder børns afføring for lort. Jeg synes personligt det er et grimt ord, men deres argument er at det jo er det det er. Det synes jeg er et dårligt argument, for man kalder jo heller ikke tis for pis? Og hvis du er til lægen spørger han heller ikke hvor tit du laver lort?
Mit spørgsmål er derfor: er der en faglig begrundelse siden man er begyndt at bruge dette ord, og kan man bede pædagogerne om ikke at brude det overfor min datter?

Venlig hilsen mor04Trines svar

Kære mor04

Tak for dit spørgsmål, det er faktisk et emne som regelmæssigt kommer op også blandt det pædagogiske personale.

Der er mange holdninger til hvad man skal kalde det og mange gode argumenter for både det ene og det andet.

Et af de argumenter jeg også selv høre er, at det jo er lort, så hvorfor kalde det noget andet.

Om man kan lide ordet eller ej synes jeg ikke er så vigtigt. Det der er vigtigt er at børn i vuggestue alderen skal begynde at lære at forbinde de fornemmelser der kommer i kroppen, inden der kommer noget ud, med det at skulle gå på wc. På den måde lærer de også at sætte ord på det der kommer og selvfølgelig lærer de også at holde det tilbage.

Det er meget abstrakt at lærer at holde sig og derfor er det vigtigt at de voksne holder det konkret når der tales om at gå på wc. Og derfor vælger mange at kalde det lort, frem for f.eks. pølser som jo også er noget man kan spise eller prut som så igen også er noget andet. Ordet afføring, hører jeg fra mange, er for klinisk og som du selv siger, noget man bruger hos lægen.

Samtidig er det sådan at det pædagogiske personale simpelthen ikke kan bruge tid på at huske og hvad hver enkel forældre gerne vil have at man kalder det. I en vuggestue er der normalt 12 børn på hver stue og ofte 2-3 stuer hvilket giver 36 mulige præferencer.

Nå det så er sagt, så vil jeg da opfordre dig til at tage en snak med det pædagogiske personale om hvad de kalder det og om de evt. kunne overveje at kalde det noget andet, hvis de siger lort. Særlig hvis du synes det fylder meget hos dig. Dog kan jeg ikke lade være med at tænke at der er vigtigere ting at tale om når din datter starter i vuggestue.

Når din datter begynder at få et sprog kan du også lære hende at der er forskel på hvad man siger i børnehaven og hvad man siger derhjemme.
En god måde er at gentage hvad hun siger men i stedet for at bruge ordet lort kan du bruge det ord som du synes er passende. På den måde irettesætter du hende ikke men får fortalt hvilket ord du gerne vil have hun bruger.

Håber du kan bruge mit svar ellers er du velkommen til at skrive igen.

Hilsen Trine

www.naturligopdragelse.dk


Trine yder personlig rådgivning, i spørgsmål omhandlende opdragelsen, institutionslivet, trivsel, leg og børns sociale udvikling enten via e-mail eller ved at kommer ud i jeres hjem, hvor I føler jer trygge og derved bedre kan fortælle om de vanskeligheder I oplever. Endvidere holder Trine foredrag inden for 3 overordnet områder. Det, som hun kalder naturlig opdragelse, børn laver mad og natur oplevelser både med og uden et pædagogisk indhold.

Se Trines hjemmeside: www.naturligopdragelse.dk

Anmeld

13. februar 2015

MysteriousAngel

Hvorfor bruge det grimmeste ord for noget når nu der er andre muligheder? 

Anmeld

13. februar 2015

RGN

Profilbillede for RGN

Min søn på 5 år kalder det afføring.
Det er ikke klinisk. Det ville fæces være. 

I hans børnehave kalder de det lort, men han ved godt der er forskel på ude og hjemme og at jeg ikke vil høre white trash sprog.

Anmeld

13. februar 2015

Krydserfingre

RGN skriver:

Min søn på 5 år kalder det afføring.
Det er ikke klinisk. Det ville fæces være. 

I hans børnehave kalder de det lort, men han ved godt der er forskel på ude og hjemme og at jeg ikke vil høre white trash sprog.Haha undskyld men er ordet "lort" direkte White trash sprog i din verden?

Anmeld

13. februar 2015

LinLin

Herhjemme har det altid heddet "lave prut"(hvis man prutter kalder vi det en fis ), at have "noget i bleen" evt lave stort... 

"lave lort" er først kommet ind i vores hus efter den mindste en dag sagde det - og det er på trods af jeg er pædagog  Den store har altid sagt "lave pølser" og kan stadig godt lide den "spise".

i vs/bhv hvor jeg arbejder kalder jeg det "Kaka" fordi det kalder de arabiske børn det og jeg synes det lyder så sødt  hehe

Helt ærligt så kan jeg ikke se problemet i nogen af ordene 

Anmeld

13. februar 2015

RGN

Profilbillede for RGN
Pigeeeeen skriver:Haha undskyld men er ordet "lort" direkte White trash sprog i din verden?Ja. Jeg synes det er udannet.

Anmeld

13. februar 2015

Krydserfingre

RGN skriver:Ja. Jeg synes det er udannet.Hvad så med tis - kalder i det urin? 

Og du siger dit barn kalder det afføring siger han så "jeg skal lige ud og lave afføring" og "jeg har lige lavet afføring" - eller hvad? 

Anmeld

13. februar 2015

RGN

Profilbillede for RGN
Pigeeeeen skriver:Hvad så med tis - kalder i det urin? 

Og du siger dit barn kalder det afføring siger han så "jeg skal lige ud og lave afføring" og "jeg har lige lavet afføring" - eller hvad? Nej, der siger vi bare tis. 

Ja, han siger han skal ud at lave afføring.

Jeg tror, folk synes det lyder lidt sjovt. Han har jo trods alt også sagt det allerede som 2 årig. Men jeg synes det er vigtigt at have et pænt sprog.
Sådan er jeg opdraget og det hænger ved som voksen. 

Anmeld

13. februar 2015

Krydserfingre

RGN skriver:Nej, der siger vi bare tis. 

Ja, han siger han skal ud at lave afføring.

Jeg tror, folk synes det lyder lidt sjovt. Han har jo trods alt også sagt det allerede som 2 årig. Men jeg synes det er vigtigt at have et pænt sprog.
Sådan er jeg opdraget og det hænger ved som voksen. Jeg er skam også opdraget til at have et ordentligt sprog - men synes måske afføring er er lige at overdrive. Jeg ville aldrig sige skide da jeg synes det er rigtig grimt. Men ja, en lort er en lort. Og tis er tis. Prut er prut og bræk er bræk. Ved godt det er et definitions spørgsmål, det er bare yderst sjældent folk siger afføring udover lægen og dyrlægen. 

Anmeld

13. februar 2015

L&V

MysteriousAngel skriver:

Hvorfor bruge det grimmeste ord for noget når nu der er andre muligheder? Hvad vil du så kalde det? I min verden hedder det lort eller afføring. Pølser er noget man spiser, putter er luft og puha adder osv er baby snak 

Anmeld

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.