Eksperthjælp: I gang med at spise skemad, 6 måneder

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

408 visninger
0 svar
0 synes godt om
10. januar

Sarah John

Vores søn på 6 mdr nægter at indtage andet end amning. Vi har forsøgt med adskillige grødformer, frugtmos, kartoffelmos mm, men han lyder som om han får noget dårligt mad i munden. Jeg elsker at amme, men kunne godt tænke mig at han fik noget andet end blot brystmælk. Nogle forslag til hvad man kan gøre? Nogen som har samme udfordring?Sarahs svar

Kære Malle1705,

Tak for dit spørgsmål.

Det er et stor udviklingstrin at spise rigtig mad, så i begyndelsen handler det bare om, at han skal vænne sig til, at maden har en anden smag og konsistens end den mælk, som han er vant til. For nogen børn går det hurtigt og for andre tager det længere tid at vænne sig til den rigtige mad – det er helt normalt. Et barn på 6 måneder har dog brug for at lære anden mad udover mælken at kende, så det er rigtig fint, at du er opmærksom på at servere rigtig mad.

Nu er jeg lidt i tvivl om hvad du mener, når du skriver, at han lyder som om han får noget dårlig mad i munden. Hvis du mener, at det lyder som om han brækker sig, er det en helt naturlig reaktion. Nogle børn har en meget følsom "brækrefleks". Det er fordi børn skal vænne sig til, at maden har en grovere konsistens end det de er vant til fra mælken, og de skal vænne sig til at maden skal håndteres helt anderledes med tungen før man kan synke den. Det kan godt tage lidt tid at lære, så det skal trænes lidt. Du kan fx lade ham få lidt grød på tungen eller på læben, så han selv med tungen skal føre maden ind i munden. På den måde kan han ganske langsomt vænne sig til både en ny smag o konsistens. Det vil være fint, at det kun er 1-2 tsk som ryger indenbords i starten, mælken skal stadig udgøre hans primære mad. Når han så kan spise ca ½ dl, kan du begynde at introducere måltid nr to, fx grøntsagsmos til aftensmad.

Du kan også forsøge dig med at servere ting han selv kan sidde med. Nogle børn er ikke fan af konsistensen af grød og mos, men er mere interesseret i mad der skal tygges. Du kan prøve at starte måltidet med at give ham lidt mad i hånden, fx et stykke blød frugt eller ristede rugbrødsbjælker som han kan sidde at sutte på - det kan måske vække hans appetit og interesse for måltidet. En ristet rugbrødsbjælke kan serveres med fx avocadomos med en skefuld olie i som bjælken kan dyppes i. Anden fingermad kan være moden avocado i stykker, ovnbagte kartofler/søde kartofler i både, evt med krydderier, kogte grønne bønner, dampet broccoli/blomkål buketter, dampet gulerod, indmaden af en frikadelle/fiskefrikadelle, bagte rodfrugter i stænger evt med krydderier, kogte grønne asparges, en halv moden banan, moden melon eller kogte pasta skruer. Måske kan det fange hans interesse for mad.

Prøv at undgå at holde så meget øje med hvor meget han spiser. Lige nu handler det bare om at vække hans interesse for mad og om at han får smagt på en hel masse forskelligt. Så klø endelig på, så han bliver introduceret til mange forskellige smage og konsistenser.

Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt videre.

Venlig hilsen

Sarah JohnGod mad giver glade maver og trygge forældre. Derfor ønsker vi i Semper, at dit barn får den bedste mad, og at du får den bedste viden om ernæring, og hvad der er godt for den lille mave. På Sempers hjemmeside finder du alle vores varianter, opskrifter, tips, og gode råd om barnets mad det første år. Og finder du ikke svar på dit spørgsmål, kan du spørge os om alt, der har med dit barns udvikling og ernæring at gøre. Vi er klar til at hjælpe dig, når der er noget, du gerne vil vide mere om.

Se Sarahs hjemmeside: www.semper.dk

Anmeld Citér

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.