Eksperthjælp: Overgangskost 8 måneder

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

766 visninger
0 svar
0 synes godt om
31. oktober 2016

Sarah John

Hej Sarah

Min datter på knap 8mdr. Får følgende på et døgn:
Morgenmad: øllebrød (jeg mader)
Formiddag: flaske180ml.
Frokost: kan være torskerogn og broccoli m. Smør på (spiser selv)
Eftermiddag: flaske 180ml.
Aftensmad: kan være kogte kødboller og gulerødder m. Smør på (spiser selv)
Sen aften: flaske 180ml.

...de fleste steder foreslås det, at de små får grød til morgenmad, brød til frokost og kartofler m. Lidt kød og grønt til aften.

....her kommer så mit spørgsmål.

Er det nødvendigt for børn med så mange kulhydrater fra brød og kartofler ? Der er jo også meget stivelse i kartofler.
Jeg tænker bare at de jo går fra kun at drikke mælk, hvor størstedelen af det de får er fedt og protein, til at skulle proppes med kartofler og brød, ved alle måltider.

Alt i alt ville jeg egentlig godt vide, hvordan forhold mellem kulhydrat, fedt og protein burde se ud hos babyer/børn og hvorfor ?

Venlig hilsen StineSarahs svar

Hej Stine,

Tak for dit spørgsmål.

Det korte svar er ja, barnet har også brug for kulhydrater - Der er masser af kulhydrat i den mælk barnet får de første 6 måneder :-) Både kulhydrat, fedt og protein er vigtige for at det lille barn kan vokse og udvikle sig som det skal :-) Det er ikke meningen at man skal sidde og regne på næringsfordeling for det lille barn, men fordelingen for det lille barn i alderen 6-11 måneder skal være som følger: protein: 7-17 energiprocent, fedt: 30-45 energiprocent og kulhydrat 45-60 energiprocent.  

Et barn på 8 måneder kan godt spise 3 hovemåltider (morgenmad, frokost, aftensmad), et formiddags- og eftermiddagsmåltid, evt godnatgrød og derudover bryst eller flaske svarende til ca. 600 ml mælk; det svarer til ca. 3 amninger eller 3 flasker. Det vigtigste er at barnet spiser varieret; på den måde sikrer man at det lille barn får både de makronæringsstoffer (kuldhydrat, protein og fedt) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) som det har brug for.

I Danmark er der tradition for at serverer grød til morgenmad, rugbrødshapsere til frokost og lun middagsret bestående af kød, fisk og grøntsager til aftensmad. Jeg vil helt klart anbefale, at du serverer så mange forskellige slags grøntsager som muligt, så din datter bliver introduceret til så mange forskellige ting som muligt både med hensyn til smag og konsistens. Du kan også servere pasta, bulgur og ris i variation med kartofler.

Jeg håber at dette er svar på dit spørgsmål :-) Du kan også hente inspiration i Sempers App: Klar, parat, spis! Barnets mad det første år, som kan hentes gratis i Appstore og GooglePlay.

Venlig hilsen

Sarah JohnGod mad giver glade maver og trygge forældre. Derfor ønsker vi i Semper, at dit barn får den bedste mad, og at du får den bedste viden om ernæring, og hvad der er godt for den lille mave. På Sempers hjemmeside finder du alle vores varianter, opskrifter, tips, og gode råd om barnets mad det første år. Og finder du ikke svar på dit spørgsmål, kan du spørge os om alt, der har med dit barns udvikling og ernæring at gøre. Vi er klar til at hjælpe dig, når der er noget, du gerne vil vide mere om.

Se Sarahs hjemmeside: www.semper.dk

Anmeld Citér

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.

Rikke Nielsen

Scannings-sygeplejerske


Gitte Sander

Psykoterapeut og parterapeut