Eksperthjælp: Overgangskost og forstoppelse

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

1.436 visninger
0 svar
0 synes godt om
2. september 2016

Sarah John

Kære Sarah,

Vores søn på 8 måneder oplever generende forstoppelse.

Han har nu i ca 2 måneder fået "rigtig" mad som supplement til amning. Vi bruger BLW-metoden så han i udgangspunktet får det samme som os. Vi supplerer dog med frugt smoothies til babyer etc. Han får meget agurk, tomat og kogt gulerod og så giver vi ham også et lille stykke tilberedt kød her og der af det samme vi får. Han får også af og til små stykker rugbrød med leverpostej.

Efter nogle uger begyndte han at opleve lidt forstoppelse. I stedet for afføring hver dag blev det til hver anden, nogle gange hver tredje dag. Vi prøvede herefter at give ham fiberrig mad - svesker især - men det har ikke rigtig hjulpet. Vi er nu blevet nervøse for om han har fået for mange fibre og, at dette er med til at fortsætte forstoppelsen.

Det har i de sidste 2-3 uger været ret slemt for ham. Hans afføring er ler/marcipan agtig i konsistens og han er tydeligt generet om natten især. Om dagen er han egentlig glad nok. Dog høres han tit grynte i forsøg på at komme af med noget.

Vi er totalt i tvivl om hvad vi skal gøre kost-mæssigt. Sundhedsplejerske vil give ham afføringsmiddel, og det er jo også godt, men er jo også bare symptombehandling... hvad skal vi give ham at spise for, at han ikke skal blive så forstoppet in the first place?

Fiberrigt? Fiberfattigt? Nogle særlige madvarer vi skal gå efter / undgå?Sarahs svar

Kære Martin, 

Tak for dit spørgsmål.

Det er helt normalt at børn har tendens til hård mave, når de starter på rigtig mad. Afføringen får en helt anden konsistens, når barnet begynder at spise rigtig mad, og der er først tale om egentlig forstoppelse, hvis barnet har svært ved at komme af med afføringen.

Væske, kostfibre og bevægelse er de vigtigste ting du skal tænke på for at holde maven i gang. Når I bruger BLW metoden gætter jeg på, at hans mad stadig for en stor del udgøres af modermælk eller erstatning. Selvom han får meget væske via mælken, er det vigtigt, at I supplerer med vand af kop til alle måltider, og også gerne ind imellem i løbet af dagen. Efterhånden som barnet spiser mere og mere rigtig mad, er det nemlig vigtigt, at der stadig er væske nok til at balancere med den rigtige mad.

Som du selv er inde på er afføringsmidler symptombehandling og ud fra det du beskriver, lyder det for mig som om kosten ikke er helt tilpasset hans mave. Derfor vil jeg anbefale, at I prøver at ændre lidt på kosten også. Forstoppelse kan både forårsages af for mange og af for få fibre. Når jeg ikke kender jeres barns kost i detaljer er det selvfølgelig svært for mig at afgøre om I skal skrue op eller ned for mængden af fibre. For at få flere fibre kan du give ham fødevarer som grove mel- og brødtyper, gulerødder, kål, blomkål, broccoli, ærter, majs, kålroer og kartofler. Den grove kost skal introduceres gradvist, hvis barnet ikke tidligere har været vant til den slags mad.

Milde frugter er pære, fersken, blommer, abrikoser, svesker, ananas og æble, så jeg synes at du skal fortsætte med at give ham sveskemos. Forskellige bønner og linser anbefales også. Du kan prøve at undgå bananer, æg, ost, pasta, ris, hvede, maizena, hvidt brød og blåbær som kan virke forstoppende.

I kan også prøve om en daglig dosis Semper Dråber med den patenterede mælkesyrebakterie Lactobacillus reuteri Protectis® kan hjælpe. Studier har vist, at de kan hjælpe med at give hyppigere afføring og der er mange der oplever, at mælkesyrebakterier generelt kan være gode for maven.

Jeg håber at dette kan hjælpe jer lidt videre. Hvis det fortsætter, at det selvfølgelig vigtigt, at I taler med jeres sundhedsplejerske igen.

Venlig hilsen

Sarah JohnGod mad giver glade maver og trygge forældre. Derfor ønsker vi i Semper, at dit barn får den bedste mad, og at du får den bedste viden om ernæring, og hvad der er godt for den lille mave. På Sempers hjemmeside finder du alle vores varianter, opskrifter, tips, og gode råd om barnets mad det første år. Og finder du ikke svar på dit spørgsmål, kan du spørge os om alt, der har med dit barns udvikling og ernæring at gøre. Vi er klar til at hjælpe dig, når der er noget, du gerne vil vide mere om.

Se Sarahs hjemmeside: www.semper.dk

Anmeld Citér

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.