Myte: 'Fit for Life gør dig slank og frisk'
Af: Madogsundhed.dk
Fit for Life-kuren indebærer, at man ikke skal spise kulhydrater og proteiner i samme måltid. Men din krop kan sagtens omdanne proteiner og kulhydrater i samme måltid. Der er faktisk fordele ved et sammensat måltid.
Mediernes formidling af ernæring er præget af myter, som giver forkerte opfattelser og ineffektive kost- og motionsprogrammer. En af disse myter er: Fit for Life gør dig slank og frisk.
En af de mest rodfæstede myter om ernæring er, at man ikke bør spise kulhydrater og proteiner i samme måltid. Dette princip, der betegnes skillekost-princippet, blev for alvor populært med Fit for Life-bølgen, der rullede over store dele af verden for nogle år siden og nu er groet fast i bevidstheden hos de mange ufaglærte kostformidlere i danske medier.
Fit for Life-principperne for kostsammensætning er helt hen i vejret og helt uden videnskabelig dokumentation. Det er helt tydeligt, at forfattere og prædikanter af disse principper mangler et par basale kurser i menneskets fysiologi. Men ikke desto mindre resulterer efterlevelse af Fit for Life-principperne i, at kosten faktisk bliver sammensat på en måde, der ofte er betydelig bedre end dansk gennemsnitskost: mere frugt, flere grøntsager, flere kornprodukter, mere magert kød, osv.
Disse kostændringer gør, at mange taber sig og føler sig mere friske. Men årsagen er ikke, at man udnytter kroppens naturlige døgnrytme med indtagelse, optagelse og udskillelse (sådan en findes nemlig ikke; det er blot en smart idé ). Det samme er tilfældet for blanding af kulhydrat og protein i samme måltid.
Kroppen har rigelig kapacitet til at fordøje, optage og omsætte kulhydrat og protein. Både i forbindelse med slankekost og træningsernæring kan det faktisk være en stor fordel at spise kulhydrat og protein samtidig og ikke kun én af delene. Men det er selvfølgelig godt og sundt at spise en masse frugt og grønt hver dag, som Fit for Life opfordrer til.
Skillekostprincippet betyder i praksis, at det er svært at lave almindelig dansk mad og de fleste udenlandske retter, da det som regel er en blanding af både kulhydratrige og proteinrige fødevarer. I følge Fit for Life må man derfor ikke spise kartofler (= kulhydrater) og kød (= protein) samtidig. Dette er et helt unødvendigt kostråd, da kroppen har rigelig kapacitet til at håndtere begge typer næringsstoffer samtidig.
Faktisk risikerer man en dårligere proteinudnyttelse, hvis man spiser proteinerne uden kulhydrater samtidig. Det giver dårligere træningseffekt for sportsfolk, og det bliver sværere, også for ikke-sportsfolk, at få dækket proteinbehovet. Det bedste er derfor, at alle hovedmåltider både indeholder kulhydratrige og proteinrige fødevarer.
http://voresborn.dk/images/fbfiles/images/175px_Fitforlifecover.jpg
http://www.gomotion.dk/artikler.asp?p_id=111&a_id=21&mode=detail&title=art
Anmeld