Hverdagsrugbrød
1. dag: ½ l surdej
1½ l lunkent vand
1½ kg rugmel
4 ss salt
Blandes godt sammen, hæver natten over, mindst 8 timer tildækket af klæde.
2. dag: 3 dl lunkent vand
1 kg rugkerner
4-5 revne gulerødder eller 4-5 revne kogte kolde kartofler
Tag ca. ½ l dej fra til surdej, opbevar i beholder med låg på køl.
Dejen hældes i forme, gøres flad. Dejen prikkes tæt med en gaffel.
Hæver 4-5 timer ved stuetemperatur.
Bages 1½ time ved 175*, tages ud af oven, og sluk for ovnen.
Brødene tages ud af formen, pensles med en blanding af 1 dl vand og 1 ss kartoffelmel. Drys med sesamfrø med det samme. Sæt brødene på en bagerist, tilbage i ovnen i 45 min i restvarmen.
Opbevares i et viskestykke i en plastpose.
Tittes brød
1. dag: ½ l surdej
1,2 l lunkent vand
1 hvidtøl/eller en anden mørk øl
1½ kg rugmel
4 ss salt
2. dag: 3 dl lunkent vand
700 g rugkerner
100 g solsikkekerner
100 g græskarkerner
50 g hørfrø
50 g sesamfrø
4-5 revne gulerødder
Fremgangs måden er den samme som ovenfor.
Anmeld