I Australien er ni voksne og et barn blevet syge af at have drukket soyamælk af mærket Bonzoy Soy Milk, som har et meget højt indhold af jod.
De australske myndigheder informerede kort før jul verdenssundheds-organisationen WHO om sygdom (thyrotoxicosis) hos de 10 personer, der havde indtaget det pågældende produkt, der stammer fra Japan.
30 ml. om dagen er nok
Større mængder af jod i kroppen påvirker skjoldbruskkirtlen og dermed stofskiftet, og symptomerne er, at man føler sig dårligt tilpas. Det menes, at et indtag på bare 30 ml. om dagen er nok til at udgøre en en sundhedsrisiko.
Sagen får nu Fødevarestyrelsen til at sende en advarsel ud til forbrugerne, selvom der på nuværende tidspunkt ikke foreligger oplysninger om, at det japanske soyamælkeprodukt er sendt til Danmark.
Beriget med 'kombu' fra tang
»Men produktet er eksporteret til bl.a. Tyskland, Storbritannien og Spanien. Det kan derfor ikke udelukkes, at det også findes på det danske marked«, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Bonsoy-soyamælken er beriget med ’kombu’, et produkt udvundet af tang, som indeholder en meget høj koncentration af jod.
Det betyder, at en acceptabel daglig dosis for en voksen let bliver overskredet allerede ved indtagelse af mere end 30 ml. af den pågældende soyamælk om dagen – svarende til indholdet af 1/8 kop. For et lille barn vil acceptabel daglig dosis være mindre end 5 ml.
Smid produktet ud
Forbrugere rådes til at holde sig fra Bonzoy Soy Milk, hvis de finder det på danske butikshylder.
Skulle nogen allerede have købt det, enten i udlandet – eller i Danmark, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man kasserer produktet og meddeler sin lokale fødevareafdeling, hvor produktet er købt.
Anmeld