Skad ikke - del 5

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

1.548 visninger
0 svar
0 synes godt om
15. marts 2011

Larissa Breusch

Larissa Breusch
Artikel - skrevet af Larissa Breusch

En anden faktor, som hæmmer barnets udvikling i ung alder, er sutten. Her i Danmark tager børn næsten aldrig sutten ud af munden før de bliver tre år, nogle endnu senere.

Artikelserien består af:

Skad ikke - del 1

Skad ikke - del 2

Skad ikke - del 3

Skad ikke - del 4

Skad ikke - del 5

 

Børn under et år har behov for at sutte og de har en stærk sutterefleks. I den periode fungerer smagsorganerne også som nogle af de vigtigste informationskanaler, som hjælper barnet med at lære omgivelserne at kende.

Det er derfor meget sandsynligt, at hvis man stikker en sut i munden på barnet, vil barnet tage imod den med glæde.

Sutterefleksen er forbundet med den vigtigste ting i spædbarnets liv – at spise, det vil sige med selve livet, og derfor er denne refleks så vigtig, at den overgår alle andre reflekser.

Sutten flytter fokus

Hvis barnet af en eller anden grund bliver rastløst, kan en sut i munden tage al barnets opmærksomhed, og rastløsheden forsvinder. Mødre har altid benyttet sig af denne viden for at vinde tid til sig selv og andre ting.

Det er faktisk et godt middel til at hjælpe et rastløst barn til at falde i søvn. Sutten flytter barnets opmærksomhed fra omgivelserne over til den behagelige fornemmelse i munden.

Derfor skal man ikke give sutten til barnet, når det er vågent og aktivt, for den tid er beregnet til undersøgelsen af omverden og udviklingen af bevægelser og kommunikation. Børn leger med lyd, de pludrer. Det er ikke bare en leg. Det er et vigtigt trin i taleudviklingen. Derfor skal barnets mund være fri.

Jeg tror, at vedvarende sutteri ikke kun bremser den forberedende gymnastik af de muskler, som senere vil deltage i taleprocessen og ikke kun distraherer barnet fra læringsproces og bevægelses aktiviteter, men også skaber prædisposition til alle former for afhængighed, herunder alkoholisme, narkotika, mad, spillelidenskab og så videre.

Dette vedvarende sutteri, som ikke er forbundet med nogen fysiologisk nødvendighed, for eksempel sult, er netop den første dårlige vane og den første afhængighed: uden sutten i munden er barnet rastløst og søger sutten.

Afhængigheder

Hver slags afhængighed har specifikke og ikke specifikke mekanismer.

For eksempel er sultcentret hypothalamus, som ligger i hjernen, altid i ophidselsestilstand hos de mennesker, som er afhængige af mad. Disse mennesker kan ikke holde op med at spise. Deres liv forvandles til en uendelig spiseproces.

En pause i indtagelsen af mad fremkalder hos dem ubehag og lidelser. De overskrider 200 kilo grænsen og bliver sengeliggende invalider, men de fortsætter med at spise. Sådanne mennesker kan ikke leve uden medicinsk hjælp.

Hos mennesker, som er afhængige af narkotika eller alkohol, udvikles en kemisk afhængighed af en bestemt stof, som opfanges af bestemte receptorer i hjernen.

For nylig fandt man de områder i hjerneskorpen, som er i ophidset tilstand hos de mennesker, som har en eller anden form for afhængighed, om det så er alkohol, narkotika eller mad. Det betyder, at afhængighed af enhver art øger menneskets prædisposition for udviklingen af andre slags lidenskaber.

Det ville være interessant at lave en undersøgelse om, i hvilken tilstand de ikke-specifikke fornøjelsescentre i hjerneskorpen er i hos børnene, som er afhængige af sutten sammenlignet med børnene uden denne afhængighed.

Man kunne også tage en gruppe mennesker, som er afhængige af rygning eller narkotika, og se nærmere på, hvor mange af dem der har været afhængige af sutten som børn og sammenligne tallet med en anden kontrolgruppe af personer uden skadelige vaner.Log ind for at læse resten (det gør du i øverst på siden i menuen) eller opret en gratis profil.

Anmeld

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.