Eksperthjælp: Jeg vil anbefale dig at tale med hendes pædagog

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

27.433 visninger
10 svar
11 synes godt om
10. maj 2023

Trine Andreasen

Min datter er 9,5 måned, og jeg undrer mig lidt over hendes adfærd, men som førstegangs mor er det svært at vide, hvad der er normalt.

Hun har altid være kanon dygtig motorisk. Hun kravler, står, går rundt ved møbler osv. Hun har fart på, men det undrer mig meget, at hun ikke er mere “nysgerrig” på sine omgivelser. Hun er ikke “i alt over alt”, som mange beskriver. Faktisk tuller hun mest bare rundt, rejser sig op ved sofa og sofabordet og snakker. Vi behøver på ingen måde børnesikre hjemmet, for hun går ikke i ting.

Jeg prøver at opfordre hende til at rode ting ud af skuffer og hendes kurve med legetøj (som hun ikke ænser et blik). Men det siger hende ikke rigtig noget? Hun virker glad og fin underholdt af at lave ingenting, men jeg undrer mig bare over, hvorfor hun ikke leger noget mere.. Hun har nogle få ting, gerne vil undersøge og fordybe sig i: bilnøgler, fjernbetjening, 1 1/2 l flaske, bolde, bøger hun kan bladre i, opvaskemaskinen og nogle enkelte andre ting. Puttekasser, æsker man kan åbne og lukke siger hende intet.

Min egen teori går på, at hun er meget lydfølsom. Siden hun var spæd har hun blinket ekstremt meget med øjnene, hvis man fx klapper foran hende eller legetøj larmer. Hun bliver ikke ked af det, men det ser ubehageligt ud for hende. Jeg tænker på, om hun simpelthen er bange for, om det hun evt. skulle pille ved vil sige en ubehagelig lyd? Kan jeg mon hjælpe hende med det?

Derudover er der et par andre ting, som giver mig lidt ondt i maven. Hun lider på ingen måde af seperationsangst og så lykkes det ikke rigtig for mig, at få hende til at vinke og klappe. Hun forstår helt tydeligt, hvad vi siger (hun afleverer fx gaflen, når jeg beder om den eller klapper i bordet, når jeg spørger hende om hun kan), men ellers er hun ikke så interesseret i at lære sådanne sociale lege. Hun var sen til at pludrer 5,5 måned) men pludrer nu meget i stavelser også målrettet kontakt. Hun efterligner os ikke sådan rigtigt. Jeg har lidt ondt i maven over, om hun mon er socialt og kognitivt udfordret…

Jeg glæder mig til at høre, hvad dine tanker er.Trines svar

Kære du

Tak for dit spørgsmål. 

Lad mig starte med at sige at jeg hverken kan eller vil udtale mig om, om hun er socialt eller kognitivt udfordret.

Det er simpelthen en umulighed, når jeg ikke har set hende eller set hvordan hun interagere med fx dig og andre mennesker.

Men når jeg læser din beskrivelse, kan jeg godt forstå at du undrer dig, for umiddelbart lyder det som en adfærd der ikke ses hos de fleste børn i den alder.

Når børn er 9½ mdr. er de ofte også meget fokuseret på mor eller primær omsorgsperson og bruger meget energi på at imitere. 

Derfor kommer jeg til at tænke på, om det er en adfærd hun altid har haft, eller om det er noget, der er opstået inden for de sidste par måneder?

Jeg bliver også nysgerrig på hvad sundhedsplejerske har sagt i forhold til hendes udvikling og hvad vuggestuen/dagplejer siger.

Oplever de hende som alderssvarende fx når hun er sammen med andre børn?

Jeg vil helt klart anbefale dig at tage en snak med dagplejer eller pædagogen i hendes institution for at høre hvad de tænker.

Og så vil jeg anbefale dig at ytre dine bekymringer, så kan de nemlig også rådgive dig i forhold til hvordan du kan understøtte hendes udvikling bedst muligt.

Mange hilsner

TrineTrine yder personlig rådgivning, i spørgsmål omhandlende opdragelsen, institutionslivet, trivsel, leg og børns sociale udvikling enten via e-mail eller ved at kommer ud i jeres hjem, hvor I føler jer trygge og derved bedre kan fortælle om de vanskeligheder I oplever. Endvidere holder Trine foredrag inden for 3 overordnet områder. Det, som hun kalder naturlig opdragelse, børn laver mad og natur oplevelser både med og uden et pædagogisk indhold.

Se Trines hjemmeside: www.naturligopdragelse.dk

Anmeld Citér

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

10. maj 2023

StortOgSmåt

Profilbillede for StortOgSmåt

Jeg forstår ikke rigtig svaret her. Et barn på 9,5 måneder er vel med stor sandsynlighed ikke i pasning endnu? Desuden beskrives et motorisk veludviklet barn i umiddelbar trivsel, mor oplever at barnet har det helt okay. Jeg har da som et eksempel heller aldrig behøvet at “baby-sikre” noget, men har to helt almindelige børn i før-skole-alderen. Børn er forskellige? Her beskrives godt kontakt, fin udvikling? Mon ikke det var værd lige at slå bremsen i på bekymringerne?

Anmeld Citér

11. maj 2023

RB90

Jeg synes nu også hun lyder helt alderssvarende  Det er så forskelligt hvad der optager børn på hvilke tidspunkter!

at imitere skal nok komme.. min søn ville fx først vinke da han var 1 år - og han er ganske fint med på alle parametre

og det er  ikke alle børn der behøver at have separations angst - det kan også komme senere. (Er dagplejer) og det er ikke alle børn der reagere negativt på aflevering.

kram herfra

Anmeld Citér

11. maj 2023

NK2021

Det er helt korrekt, at hun ikke er startet i dagpleje endnu. Både SP og egen læge har altid kun haft rosende ord om hende, og ser en alderssvarende pige. SP ser et fint samspil med fælles opmærksomhed, omend det ikke er verbalt ved at imitere vores lyde eller handlinger såsom at vinke. Det eneste der har været, er det med at hun var sen til at pludre. SP synes således ikke det er bekymrende, men jeg undrer mig bare stadig lidt. 

Egentlig synes jeg også, at hun ellers socialt virker okay med sådan generelt. Hun observerer os intenst, og snakker også en masse. Hun vil være, hvor vi er, og smiler og griner en masse til os. Når vi er ude, gør hun alt for at få folks opmærksomhed med forskellige lyde/råb. Hun elsker fangeleg og inviterer selv til leg. Bliver glad for at se mig, når jeg kommer hjem fra arbejde.  

Hun har altid været en lidt bestemt dame, som jeg har indtryk af selv vil bestemme, hvornår hun skal gøre hvad. Hun har aldrig efterlignet vores handlinger eller lyde, heller ikke da hun var helt spæd, men hun styrer helt selv, hvilke lyde der kommer ud af hende.

Anmeld Citér

11. maj 2023

AnoMor

StortOgSmåt skriver:

Jeg forstår ikke rigtig svaret her. Et barn på 9,5 måneder er vel med stor sandsynlighed ikke i pasning endnu? Desuden beskrives et motorisk veludviklet barn i umiddelbar trivsel, mor oplever at barnet har det helt okay. Jeg har da som et eksempel heller aldrig behøvet at “baby-sikre” noget, men har to helt almindelige børn i før-skole-alderen. Børn er forskellige? Her beskrives godt kontakt, fin udvikling? Mon ikke det var værd lige at slå bremsen i på bekymringerne?Bare lige en lille indskydelse. Min søn kom i vuggestue da han 9 måneder. Så der er tilfælde

Anmeld Citér

11. maj 2023

Panther

Profilbillede for Panther
AnoMor skriver:Bare lige en lille indskydelse. Min søn kom i vuggestue da han 9 måneder. Så der er tilfældeSelvfølgelig er der tilfælde.. men det er super weird at gå ud fra, når der intet står om dagpleje eller vuggestue i indlægget, og de fleste børn som 9,5 måned gammel ikke er (eller kun lige er) startet i institution.

Generelt er de her “ekspert”-råd ikke særligt velfunderede eller gennemarbejdede.

Anmeld Citér

11. maj 2023

AnoMor

Panther skriver:Selvfølgelig er der tilfælde.. men det er super weird at gå ud fra, når der intet står om dagpleje eller vuggestue i indlægget, og de fleste børn som 9,5 måned gammel ikke er (eller kun lige er) startet i institution.

Generelt er de her “ekspert”-råd ikke særligt velfunderede eller gennemarbejdede.Jo jo. Nu svarede jeg også bare udfra at der blev skrevet som om at børn ihverfald ikk var startet i den alder. Forholder mig ikke til noget af det andet der er skrevet som du kan se. 

Anmeld Citér

11. maj 2023

Panther

Profilbillede for Panther
AnoMor skriver:Jo jo. Nu svarede jeg også bare udfra at der blev skrevet som om at børn ihverfald ikk var startet i den alder. Forholder mig ikke til noget af det andet der er skrevet som du kan se. Og “stor sandsynlighed” (som du svarede på) betyder ikke at der ikke er tilfælde.

Anmeld Citér

11. maj 2023

AnoMor

Panther skriver:Og “stor sandsynlighed” (som du svarede på) betyder ikke at der ikke er tilfælde.Anmeld Citér

11. maj 2023

StortOgSmåt

Profilbillede for StortOgSmåt
AnoMor skriver:Bare lige en lille indskydelse. Min søn kom i vuggestue da han 9 måneder. Så der er tilfældeDer er netop tilfælde - men der er “stor sandsynlighed”, som jeg skriver, for at det ikke er tilfældet … underforstået: De fleste er ikke i pasning inden alder, derfor er det et pudsigt råd at give, at gå i dialog med pædagoger/dagplejer…

Anmeld Citér

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.