Tommelise skriver:
Jeg har cøliaki, og det er ikke en fødevareallergi, men en sygdom i tyndtarmen.
Det er en udbredt misforståelse, at der er mange, der ikke kan tåle gluten.
Det er ikke sundt at undgå gluten, medmindre man har cøliaki. Det har Abracadabra ret i.
Mange tror, at der kun er gluten i brød og pasta, men hvis man skal undgå gluten, skal man også være opmærksom på ketchup, ristede løg, fyldt chokolade, madlavningsfløde, lakrids, øl (medmindre det er glutenfri øl) og mange andre ting.
Og mange ved ikke, at det øger risikoen for tarmkræft, hvis man lever glutenfrit og ikke har cøliaki.
Studier tyder nemlig på, at det IKKE er gluten, der laver ballade.
Et lille citat fra det seneste medlemsblad fra Dansk Cøliakiforening:
"Ny forskning viser, at der er stor sandsynlighed for, at glutensensitive ikke er sensitive over for gluten - men at det er fruktaner, som er den store sønder".
+ et andet lille citat
"Det er ikke nødvendigvis en fordel for cøliakere, når aviserne løber lidt hurtigt med lovende konklusioner om eventuelle fordele ved at begrænse sit indtag af gluten"
Det fører selvfølgelig alt for vidt at citere hele artiklen, men prøv at google lidt mere om det.
Allerede i november, da aviserne kom med de misvisende overskrifter, kunne man læse, at det nok forresten slet ikke var gluten, der var problemet.
Har man cøliaki, skal man leve 100 % glutenfrit, men det er unødvendigt - og skadeligt, hvis man ikke har cøliaki.
Min enæggede tvillingesøster har også cøliaki, så jeg ved en del om sygdommen. Ja, jeg ved også godt, at det både er soya, bullionterninger og alt muligt andet, der er gluten i - ikke bare brød og pasta.
Jeg ved også godt, at det er en sygdom, og det er også det jeg skriver. Der er mange, som er intolerante overfor gluten - det betyder ikke, at man bare skal skære alt gluten væk, men mange har godt af at skære ned på sit indtag, for selv om man ikke har glutenallergi, så kan man stadig godt have svært ved at tåle gluten. Der er mange versioner, og ikke alle maver er ens.