Hej med dig.
Herunder kommer min opskrift. Den bliver bedre og bedre for hver gang. Bemærk, at længere nede i opskriften er beskrevet hvordan du skal gøre første gang du laver surdejen fra bunden!!!
God fornøjelse/Iben
En god basisopskrift, som kan varieres i det uendelige.
Arbejdstid: 30 minutter over to dage + 1½ time i ovnen
SURDEJ:
3 ½ dl. kærnemælk
5 dl. vand
5 g. gær
250 g. hvedemel
600 g. rugmel
Bland det hele samme og lad det stå natten over på køkkenbordet med film over.
DAG 1:
200 g. havregryn og 200 g. knækket rug overhældt med 8 dl. kogende/varmt vand
Surdej
½ mørk øl
200 g. hvedemel
500 g. rugmel
DAG 2:
1 spsk. sirup eller honning
1 ½ spsk. salt
4 store revne kartofler, hvor væden vrides fra
cirka 100-150 g. blandede "kerner" f.eks. hørfrø, solsikke- og græskarkerner
Sesamfrø til at drysse med
Dag 1 overhældes rugkerner og havregryn med kogende/varmt vand. Når det er kølet af tilsættes surdej, øl og mel. Det røres godt sammen og dejen står tildækket på køkkenbordet til dagen efter. Dag 2 røres de sidste ingredienser sammen med dejen fra dag 1. Tag en klat dej fra som surdej. Den skal du bruge næste gang, du bager rugbrødet. Læg surdejen i en lukket beholder og opbevar den i køleskabet. Lad evt. dejen hæve i nogle timer, inden den fordeles i 2 forme og drysses med sesamfrø. Lad brødene hæve til lidt under kanten i cirka 1 ½ - 2 timer og bag derefter ved 190 grader i ca. 1 ½ time. Brødet skal være minimum 96 grader inden det tages ud af ovnen.
Den første gang du bager rugbrødet og laver surdejen fra bunden, skal der undlades mel og rugmel samt 5 dl. vand i hovedopskriften. Ellers følges opskriften.
Opbevar rugbrødene i en plastpose. Så kan de holde sig i cirka en uge, uden de bliver tørre.
Tips: Prøv dig frem med forskellige kerner, nødder og tørret frugt, til du finder din egen favorit. Det ender med at blive dit personlige rugbrød, som hele familien kender dig for.