Den professionelle tvivl

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

2.034 visninger
0 svar
0 synes godt om
2. januar 2012

Samina Shah

Samina ShahSkrevet af Samina Shah

Seksuelle overgreb på børn er et tabu, som vi er nød til at forholde os til, og første skridt er at turde tale om det.

Den professionelle tvivl

Mange lærere og pædagoger er meget bange for at sætte ord på en mistanke om seksuelle overgreb, som kun beror på en fornemmelse. Desværre viser det sig ofte, at netop disse fornemmelser er rigtige. Og havde man haft den rette viden på området, ville man også have været i stand til at spotte de ubeviste signaler børnene sender til os om, at noget er helt galt.

Faktisk er det netop, de signaler vi ubevist hæfter os ved, som også giver os mistanken. Men angsten for, hvordan en sådan ”anklage” vil blive modtaget af forældrene, bremser os.

Statistisk ved vi, at der sidder to børn i hver klasse, som bliver udsat for seksuelt misbrug. På Børnsvilkår hjemmeside står følgende: ”10 procent af alle børn og unge bliver udsat for overgreb på et eller andet tidspunkt. Her af er 3 % alvorlige overgreb, der oven i købet finder sted, før barnet er 12 år”...

Sagen i Brønderslev er altså kun toppen af isbjerget.

Dette eksempel er så grelt, at vi alle hurtig kan blive enige om, at nogen burde have grebet ind på et tidligere tidspunkt og ofte har vi især lærere og pædagogerne i tankerne. Det er dem der omgås børnene hver dag. De burde eller bør opdage den slags overgreb.

”Den professionelle tvivl” fra december 2010 er Servicestyrelsen vejledningsmateriale til, hvordan lærere, pædagogerne m.fl. skal forholde sig, når der er mistanke om overgreb. Et faghæfte, der informerer om den kompleksitet, der er mellem barn og krænker.

Alle undrer vi os over, hvorfor siger barnet ikke bare noget?

Hæftet afdækker nogle af de symptomer et barn sender, som klæder det pædagogiske personale bedre på til at spotte overgreb. Materialet er godt, problemet er bare, at det er de færreste skoler og institutioner, som kender til materialet ”Den professionelle tvivl”.

I den sammenhæng er det også vigtigt, at vi får defineret, hvad vi i dag som samfund forstår ved et seksuelt overgreb. For er det et overgreb at få et klap bag i, eller hvor går grænsen?

Seksuelle overgreb på børn er et tabu, som jeg mener, vi er nød til at forholde os til. Vi skal rundt på de enkelte institutioner, skoler og hvor der er børn og have taget hul på dette emne for at sætte en stopper for overgreb.

Det skal stoppes inden det går ud over vores børn og første skridt er at turde tale om det.

Anmeld

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.