Kartofler giver mere mæthed for kalorierne end alle slags ris og pasta, selv fuldkornspasta.
Australske forskere har undersøgt mæthed af kogte kartofler sammenlignet med 37 andre fødevarer, og kartoflerne kom i mål som en klar nummer et, langt foran både kød, brune ris, fisk og bønner.
»Kartofler kan ikke alene gøre os mætte med få kalorier, kartofler indeholder også mere protein, end de fleste ved. Proteinindholdet i kartofler svarer ret præcist til kroppens behov for protein. Kartofler kan indgå i kosten som vegetabilsk proteinkilde på samme måde som bønner, ærter og andre bælgfrugter.
Og det er takket være kartoflernes indhold af C-vitamin, at vi i århundreder overlevede vintrene uden at få skørbug,« siger Per Brændgaard, der er cand. scient. i human ernæring og leder af sundhedscentret smaaskridt. dk.
Kartofler har et højere indhold af stivelse og kalorier end øvrige grøntsager, men har færre fibre end fuldkornspasta, fortæller Per Brændgaard.
»Det kan have negative virkninger at overdrive enten kartofler, ris eller pasta i maden, men spiser du kartofler, som de fleste gør og sammen med grøntsager og kød, får du et sundt og mættende måltid. Det er et spørgsmål om balance,« siger Per Brændgaard"