Den her har jeg lavet tit.. Og de er bare super gode, og fedt at man lige kan bruge hvad man har i skabet :)
De nemmeste og bedste grovboller
1/3 pk. gæ
½ l. koldt vand
3 tsk. salt
½ tsk. kardemomme
1 l blandet mel.
evt. solsikkekerner og hørfrø
Du rører gæren ud i vandet og tilsætter salt og kardemomme.
Så tager du alt frem af de forskellige typer mel og kerner du har i huset: alm. hvedemel, fuldkorns hvedemel, rugkerner, rugmel, sigtemel, havreklid, knækkede hvedekerner, rugkerner, havregryn, grahamsmel osv..
Du tager ca. 5-6 dl. hvedemel og rører ud i gærvæsken. Herefter tager du bare "lidt af dit og lidt af dat" af det grove mel og kerner... i alt 4 dl, og rører ud i dejen.
Dejen skal være til at røre rundt med en ske men dog "stivere" end alm. kagedej!!!
Når dejen har en konsistens du er tilfreds med tilsætter du solsikkekerner og hørfrø, sesamfrø eller andre "ikke sugende" kerner og frø -- rører det hele sammen og stiller det i køleskabet 6 - 12 timer.
Når dejen er færdig med at langtids/koldhæve, rører du den om igen -- det er IKKE nødvendigt at ælte dejen, bare rør den rundt m. skeen.
herefter sættes dejen i store klatter/ kugler på bagepapir og bages v. 200-225 gr. i ca. 10 -15 minutter alt efter størrelse.
Det nemmeste er at bruge 2 spiseskeer og dyppe dem i et glas varmt vand mellem hver bolle formes - så klistrer dejen ikke fast på skeerne og det er nemt at forme bollerne flot.
Herefter sættes de direkte i den varme ovn (SKAL IKKE EFTERHÆVE) og bages til de er lysebrune og gennembagte.
De er sprøde når de er nybagte, men bliver lækkert bløde og "seje" når de bliver køligere.
Bollerne holder sig lækkert saftige og friske i 2-3 dage i en pose.
Vil du lave en "hurtigere" version, skal du bruge en hel pakke gær og lunt vand + 1-2 tsk. sukker... men ellers er fremgangsmåden nøjagtig den samme - dejen skal så bare hæve ½-1 time et lunt sted inden den bages
Anmeld