Julefred. Findes det?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

2.197 visninger
0 svar
0 synes godt om
9. december 2009

Moderator

Profilbillede for Moderator

Julen er for mange familier den direkte vej til stress og kuldsejlede forventninger.

Børn, der drukner i gaveræs og tudeture under træet, mens forældrene prøver at følge med, uden at få juleanden i den gale hals. Men det behøver ikke at være sådan.

Den kendte familie terapeut Jesper Juul anbefaler nemlig, at man laver få regler, som kan skabe en hyggelig aften. Både for børn. Og voksne.

”Enhver familie og ethvert fællesskab har brug for nogle regler som skaber gode og konstruktive processer. De går galt, hvis der ingen regler er, eller for få, men det kan gå præcis ligeså galt, når der er for mange”, siger Jesper Juul.

Han minder også om, at børn aldrig bevidst tager magten. Det kan bare se sådan ud, når forældrenes lederskab ligger og roder rundt mellem gavepapiret. Derfor minder han forældrene om, at lave en køreplan for juleaften. Den kunne se sådan ud:

• Giv gerne de mindre og mest utålmodige børn en enkelt gave – fra ”Julemanden” f.eks. om formiddagen eller først på eftermiddagen.

• Hold børnene væk fra juletræet, når det er pyntet og gaverne lagt til rette.

• Planlæg aftensmaden, så de mindste har en chance for at holde sig vågne et par timer bagefter.

• Lad en af forældrene sammen med et af børnene tænde juletræets lys, før resten af familien kommer ind i stuen.

• Når alle har sat sig med kaffe, småkager og konfekt inden for rækkevidde kan gaverne fordeles efter følgende system: Børnene skiftes til at hente en gave, som ikke må være til dem selv. De afleverer den til modtageren, som får tid til at pakke den ud, glæde sig over den og takke giveren, før den næste gave bliver hentet frem under træet. Sådan går det videre, indtil alle gaver er pakket ud, takket for og kommenteret.

”Juleaften er ikke det rette tidspunkt for målrettet og energisk opdragelse. Det er tilstrækkeligt, at de voksne går forrest med et godt eksempel. Julen er jo børnenes fest. Det betyder en fest, som er til glæde for børnene og ikke sammenkomst, hvor de bliver forvirrede, frustrerede, rådvilde, asociale og krævende, fordi de voksne i misforstået børnevenlighed abdicerer fra lederskabet”, siger Jesper Juul.

Har du lyst til at få flere af Jesper Juuls konstruktive råd, så se mere på det nye videosite fredifamilien.dk, hvor Jesper Juul giver online rådgivning til syv forældrepar.

For mere information

Kontakt: Caroline Meldgaard: 5243 8844 / caro@bornibyen.dk

Anmeld

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.