Giv dit barn gode spisevaner fra start

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

4.479 visninger
0 svar
0 synes godt om
23. oktober 2009

Moderator

Profilbillede for Moderator
Artikel - skrevet af Karoline Back

Når den lille guldklump skal gå fra bryst eller flaske til skemad, kan det være en udfordring for de fleste forældre. Læs her familievejleder Lola Jensens råd til at skabe gode spisevaner fra starten.

Giv dit barn gode spisevaner fra start
Barnets ernæring er noget af det, der optager forældre allermest, lige fra fødslen. At lære sit barn at spise fast føde kan imidlertid være lidt af en udfordring, især i en travl hverdag, der er præget af mange gøremål og pligter. 
 
 
Over-informerede og usikre forældre
 
Det bugner med information om blandt andet, hvornår man skal starte, hvad man skal starte med som det første måltid, og hvor hurtigt man skal gå videre. Denne over-information er kun med til at forvirre forældre, mener Lola Jensen, der er familievejleder, forfatter, foredragsholder og brevkasseekspert på Go'Morgen Danmark på TV2:
 
"Alle forældre vil i bund og grund gøre det bedst muligt for deres børn. Derfor læser de utroligt meget i bøger, forældremagasiner og på Internettet om dét at være forældre. Dét har dog ofte den effekt, at de bliver forvirrede og usikre på deres forældreevner", vurderer Lola Jensen.
 
 
Forældre spejler sig i hinanden
 
Områder som søvn og kost er noget, der optager forældre meget. Hvis barnet ikke vil spise, rammer det forældrene i en grad, så de kan tvivle på, om de er gode nok som forældre. Billeder af børn, der spiser med et smil, og storspisende børn i mødregruppen er med til at give nogle forældre opfattelsen af, at de gør noget galt, hvis deres barn ikke har så stor appetit eller er længere tid om at acceptere fast føde.
 
Ifølge Lola Jensen er det helt naturligt, at forældre bliver usikre og fortvivles, når der engang imellem går skår i familieidyllen:
 
"Forældre spejler sig i hinanden og sammenligner deres børn. Det kan give en vis usikkerhed eller mindreværdsfølelse, hvis man ikke føler, at man lever op til omverdenens eller sine egne krav. Moderne forældre stiller ufattelig høje krav til sig selv om at være perfekte". 
 
 
Otte gode råd om gode spisevaner fra start
 
Ifølge Lola Jensen kan forældre gøre flere ting for at give deres børn gode spisevaner fra start:
 
  • Slap af og gør tingene i barnets tempo. Ikke alle børn er parate til at lære at spise fast føde, når de er seks måneder.

 

  • Hav tålmodighed. I starten skal barnet blot prøvesmage og kan gradvist øge madmængden. Selv om barnet spytter maden ud, er det ikke, fordi barnet afviser maden i trods. Det kan være svært at lære at bruge tungen og munden rigtigt, når man skal lære at spise fast føde. Barnet skal i gennemsnit prøve en smag eller konsistens 12-14 gange, før det har vænnet sig til den. 
 
  • Giv barnet den mad, det kan lide. Hvis barnet kun vil spise pulvergrød, så lad det spise pulvergrød. Det vigtigste er, at barnet bliver mæt og får en god erfaring med dét at spise andet end mors mælk. Hvis barnet hellere vil starte med frugtmos end grød, så lad det starte med frugtmos.  
 
  • Lad barnet røre ved maden. Barnet sanser gennem fingrene og får stimuleret sin nysgerrighed, når det undersøger maden.
 
  • Lad barnet spise selv, når det er parat til det. Også selv om det er lettere, går hurtigere og sviner mindre, når du selv mader barnet. Læg en plastikdug under bordet, hvis barnet sviner meget.
 
  • Gør spisesituationen til en hyggestund for hele familien. Spis så vidt muligt sammen hele familien. Det hjælper barnet til at føle både samhørighed med resten af familien samt giver hele familien gode spisevaner.
 
  • Lav mad sammen med barnet. Det giver barnet en forståelse for, hvor maden kommer fra og er lavet af. Det kan desuden være en hyggestund for barn og forældre og øger barnets selvværd, når barnet føler, at det er til nytte.
 
  • Tro på dig selv, stå fast og brug din sunde fornuft. Du er den, der kender dit barn bedst. Gør det, der virker for dig og dit barn

Anmeld

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.