Eksperthjælp: Det er ikke altid nemt....

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

1.338 visninger
0 svar
0 synes godt om
6. december 2013

Trine Andreasen

"Det er ikke altid nemt...."

Hej.
Vi har i dag været til forældre samtale i børnehaven hvor vi fik at vide at vi har en meget dygtig datter, som kan alle de ting som de forventer i forhold til det at selv tage tøj på osv.
Vi fik dog at vide at vores datter er meget stille ovre i børnehaven og at hun ikke rigtigt har lyst til at lege med andre end Oscar. Hun leger dog med de store børn hvor de leger hun er babyen. Pædagogen fortæller hun er lidt tilbageholdende og hurtigt trækker sig. Hun er glad for at gå i børnehaven.
Hun er måske blevet mere genert efter start i børnehave, men har ikke været det tidligere. Hvordan skal vi som forældre hjælpe vores datter til at lege med de andre børn i børnehaven?
Kommer det af sig selv eller skal der gøres noget mere aktivt?
Hun har aldrig været et barn der er bange for nye ting og hendes indkørsel i bh tog kun en halv dag.
På forhånd takTrines svar

Hej Julie

Tak for dit brev. Hvor er det dejligt at I har en pige som har helt styr på praktiske. Det vil hjælpe hende meget i sin videre udvikling, da hun så i stedet kan fokusere på blandt andet udviklingen af hendes sine sociale kompetencer.

Jeg oplever tit, at særlig de lidt stille børn, gerne vælger sig én kammerat som de så kun vil lege med. Og det kan både handle om tryghed men kan også handle om en vis form for ”dovenskab”. Forstået på den måde at det er nemt at lege med den hun plejer at lege med og derfor vælger hun ham, i stedet for at vælge andre, da dette kræver både at hun skal have modet til at begive sig ud på usikker grund men også at hun skal bruge hendes kommunikative kompetencer.

Samtidig er det sådan at der hurtigt i en børnegruppe kommer en vis form for rollefordeling. Hvor de stille (og ofte små) får rollen som ”baby” eller ”lillesøster” som de andre så skal passe på eller hjælpe. Det kan være svært for et lille barn at træde ud af denne rolle og derfor vil jeg opfordre jer til at tage en snak med hendes børnehave igen.

Jeg har haft gode erfaringer med at sætte børn samme i mindre gruppe baseret på interesse, f.eks. hvis hun er vild med at tegne, så sæt hende sammen med andre børn på samme alder med samme interesse. Dette kan I også gøre derhjemme ved f.eks. at lave aftaler med andre børn i hendes børnehave. Igen kan I med fordel fokusere på interesser, måske kunne I mødes med en anden familie i svømmehallen eller på en legeplads.

Jeg synes også godt at I må opfordre børnehaven til at bevidst sætte hende sammen med andre end hendes ven. Hun må godt presses lidt men kun hvis hun er tryg med de voksne hun er sammen med.

At være en i en børnegruppe på 20 andre børn kan også være meget angstprovokerende, særlig hvis der er mange ældre børn i gruppen.
Derfor kan I også hjemme arbejde på hvordan hun skal forholde sig til andre mennesker. Det kan for en voksen måske virke banalt at skulle lære at sige til og fra over for andre mennesker men det er noget som et 3 årig barn endnu ikke har lært. Derfor kan I give hende nogle redskaber ved f.eks. at tale om hvad hun skal gøre når en af de store drenge løber ind i hende eller når en af de store piger bærer rundt på hende som en baby.
Ved at italesætte forskellige situationer lærer hun forskellige handlemuligheder at kende som hun så kan bruge i børnehaven. Og det vil give hende selvtillid til at prøve nye relationer af.

Når alt dette er sagt så er der også bare nogle børn der skal have tid før de tør springe ud over i børnehaven. Der kan nogle gange godt gå op til et halvt år før de så små begynder at være trygge nok til at kunne udvide deres ”legeområde”.

Jeg håber det giver mening for jer ellers er I velkommen til at skrive igen.

Hilsen Trine


Trine yder personlig rådgivning, i spørgsmål omhandlende opdragelsen, institutionslivet, trivsel, leg og børns sociale udvikling enten via e-mail eller ved at kommer ud i jeres hjem, hvor I føler jer trygge og derved bedre kan fortælle om de vanskeligheder I oplever. Endvidere holder Trine foredrag inden for 3 overordnet områder. Det, som hun kalder naturlig opdragelse, børn laver mad og natur oplevelser både med og uden et pædagogisk indhold.

Se Trines hjemmeside: www.naturligopdragelse.dk

Anmeld

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.