Jagten på det unikke babynavn

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

2.634 visninger
1 svar
0 synes godt om
12. maj 2009

Moderator

Profilbillede for Moderator
Skrevet af Karoline Back

Hvis du tror, at dit barns navn er helt unikt og valgt ud fra personlige præferencer og måske med en speciel forhistorie som krydderi – ja, så kan du godt tro om.

Jagten på det unikke babynavnDe fleste forældre ønsker at vælge et helt unikt og personligt navn til deres barn, som skal markere deres barns unikke personlighed og få det til at skille sig ud fra mængden. Det skal samtidig signalere forældrenes stil og smag. Oftest viser det sig imidlertid, at den personlige smag er flertallets smag.

Hvor forældre kan tro, at lille Alma er opkaldt efter oldemor Alma og derfor må være bærer af helt unikt navn, ja, så kan hun støde på mange Alma’er i børnehaven, der ligeledes er opkaldt efter deres oldemor.


Skralde-effekten

Oftest vælges et navn mere eller mindre ubevidst ud fra, hvad der er populært, og hvad der lyder godt. Det viser undersøgelser, som amerikanske forskere og psykologer har lavet. Ifølge undersøgelser, følger navnemoden en proces, der kaldes ”skralde-effekten”. De fleste forældre falder nemlig for navne, der minder om navne, de kender.

- Oftest tænker forældre ikke over, hvorfor de godt kan lide et navn, siger Laura Wattenberg, der står bag det amerikanske navnesite babynamewizard.com, til wired.com. Tidsånden påvirker ubevidst navnemoden, og man kan således se, hvordan et navns popularitet går op og ned. Navne, der starter med en vokal, har i perioder været mere populære end navne, der starter med en konsonant, og omvendt.

Man ser lige nu en tendens til, at flere og flere forældre ønsker at vælge et navn, der skiller sig lidt – men ikke for meget – ud fra mængden, og måske ligefrem går i en stor bue om de mest populære navne.


Kendis-effekten

Navnemoden kan også påvirkes af eksempelvis popkulturen eller kendte personer. I USA har man set en kraftig stigning i eksempelvis navnet Miley, efter Disney-stjernen Miley Cyrus. I Danmark er navne som Felix og Christian steget i popularitet siden henholdsvis 2003 og 2005, og dette kan meget vel have en sammenhæng med navngivningen af prins Christian og prins Felix. Dog vil et ”kendis-navn” aldrig hitte, med mindre det passer ind i tidsånden.

Du kan læse mere om danske navnes popularitet på www.dst.dk.

Anmeld

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

12. maj 2009

Miamaja

kan huske da prins felix fik sit navn og min far udbrod ' hvor syndt, de har jo opkaldt ham efter en kat'

Anmeld

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.