Eksperthjælp: Fladt baghoved

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

16.741 visninger
1 svar
0 synes godt om
15. december 2011

Kari Skovmand

"Fladt baghoved"

Min pige på 6 måneder, har desværre fået fladt baghoved.

Ved at lægge hende en masse på maven er det blevet en smule bedre, men er det for sent? Og hvad skal vi gøre og undgå, hvis der stadig kan gøres noget?

Vi har prøvet sokken med ris, men hun skal altså sove kiggende lige op og hun sover (og har altid sovet) 10-12 timer i streg om natten.

Hun har kun vendt sig et par gange fra mave til ryg, så tør ikke putte hende på maven endnu.

Og endelig, er et fladt baghoved farligt? Kommer det til at være et stort kosmetisk problem?

På forhånd tusind tak, uanset om det er gode eller dårlige nyheder

THKaris svar

Kære TH

Tak for dit brev.
Lad os starte med det vigtigste spørgsmål: Er et fladt baghoved farligt?
Forskningsmæssigt er der bred enighed om, at de største gener ved et flad baghoved er det kosmetiske, og det er jo ikke farligt i sig selv. Da jeg ikke har set din datter og derfor ikke ved, hvor flad hun er, er det svært for mig at vurdere, om hun får et kosmetisk problem. Men der sker rigtig meget med kranie faconen de næste par år, hvor kraniet fortsat vokser hurtigt. Væksten alene retter hovedfaconen en hel del, og en kraftigere hårvækst camouflerer en del!
Der er forskningsmæssigt uenighed om, hvorvidt børn med skæve/flade baghoveder har en øget risiko for indlæringsvanskeligheder, så det kan man altså ikke sige noget om med sikkerhed.

Når barnet er over 4 måneder gammelt, er det svært som forældre at gøre mere for at ændre faconen. som du er inde på, er det svært at lejre hende, og hun er efterhånden så aktiv, at hun ikke bare bliver liggende i den stilling, I placerer hende i.
Masser - masser - masser af maveleje er helt korrekt, for så i hvert fald at forhindre, at hun bliver yderligere flad.

Når hun ligger på ryggen, kan I evt. prøve med en hel pose ris, eller en pose opvaskemaskine salt, der ikke kun ligger under den ene side af hovedet, men også lige kommer ned og får løftet skulderen med. Det gør det sværere for hende at vende hovedet helt tilbage til midten. Alternativt kan I prøve med en "DeltaBaby Sleep sideleje pude" (http://www.miamajo.dk/babypusle-og-pleje/sovetid/d eltababy-sleep-sovepude-sidelejepude.html), som hun gerne må ligge i når hun er vågen, og når hun sover i dagtid, hvor I er hos hende.
Om natten, hvor hun skal ligge på ryggen og sove ifølge sundhedsstyrelsens retningslinier, kan I måske have gavn af "lovenest" babypuden fra Babymoov (http://www.miamajo.dk/babypusle-og-pleje/sovetid/b abymoov-lovenest-ergonomisk-babypude-mod-fladt-bag hovede-lime.html)
Selv om de nævnte puder ikke er voldsomt dyre, synes jeg I skal finde ud af om I har nogen i jeres omgangskreds eller i mødregruppen der har puderne og kan undvære dem, så I kan prøve. Simpelthen fordi jeres datter er så gammel at hun måske bare ligger sig som hun vil - pude eller ej - og så er det lidt ærgerligt at have brugt de penge...

Held og lykke med det!

De bedste hilsner
Kari

Kari tilbyder grundig undersøgelse, kiropraktisk behandling og vejledning af ovennævnte problemer. Hun har klinik i Kolding, men har et godt kendskab til andre børnekiropraktorer rundt om i landet, og kan derfor henvise til en kiropraktor tæt på dig.

Se Karis hjemmeside: FlicFlac.dk

Anmeld

Køb et abonnement på Vores Børn

Magasinet til dig med børn på 0-12 år

Priser fra 149 kr.

20. april 2012

blomsterbørn

Et sidste alternativ, hvis hovedformen ikke retter sig op er hjelmbehandling, som først lige er blevet en mulighed her i Danmark.

http://www.starband.dk/?page_id=14

Hjelmbehandlingen har længe været benyttet i bl.a. USA, Tyskland og England, hvor der er opnået fantastiske resultater: http://www.cranialtech.com/medicalinfo/identifyplagio.html

Behandlingen er individuel og helt smertefri for barnet. Afhængigt af hvornår behandlingen startes, kan den varer mellem 3-6 måneder, hvorunder de største resultater opnås i alderen 6-8 måneder. Det skal dog understreges at behandlingen er rent kosmetisk, hvorfor der er brugerbetaling. Det er ikke billigt med en samlet pris på 17.000 kr., hvorfor øvrige alternativer bør forsøges først.

Er alt andet prøvet, virker det dog som en lav pris at betale for at ens barn ikke skal plages af en skævt kranie resten af livet.

 

 

Anmeld

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.