Vand i håret... Og hva' så?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

1.813 visninger
0 svar
0 synes godt om
29. maj 2008

Trine2

Skrevet af Trine Hostrup Dige

Dit barn skal døbes. Men hvad betyder dåben egentlig, udover at det er en tradition i den kristne kirke og i mange familier? Hvorfor er dåben vigtig?

Af Trine Hostrup Dige, teolog og psykoterapeut


Et par måneder efter, at det lille ny familiemedlem er kommet til verden, er det tid til at overveje, om vidunderet skal døbes.

Rent praktisk forberedes dåben således, at I forældre henvender jer til kirkekontoret eller den lokale sognepræst med henblik på at aftale en dag, hvor jeres barn skal døbes. Dåb finder som regel sted som en del af den almindelige søndagshøjmesse, men nogle steder afholder de særlige dåbsgudstjenester. Det er præsten og kirken, der bestemmer dette.

Forud for dåbsdagen skal forældre og præst mødes, således at I kan gennemgå dåbsritualet, besvare de spørgsmål I forældre måtte have i forbindelse med gudstjenesten, vælge salmer, og tale lidt om, hvad dåben betyder.

Ved barnedåb skal barnets navn samt navn og adresse på 3-5 fadderes afleveres til sognepræsten eller kirkekontoret. Fadderne skal selv være døbt og påtager sig ved barnets dåb en moralsk forpligtelse i forbindelse med dåbsbarnets kristelige oplæring, hvis der sker forældrene, noget inden barnet bliver voksent.
Faddere har ingen juridisk ret eller pligt til at tage sig af det forældreløse barn.

Sker dåben af jeres nyfødte barn ikke inden for seks måneder, så skal barnet navngives.

Men hvad betyder dåben egentlig, udover at det er en tradition i den kristne kirke og i mange familier? Hvorfor er dåben vigtig?

Se, ved et barns fødsel overværer vi mennesker et af de største undere, der kan tænkes. Det sker godt nok hver dag, det sker også mange gange hver eneste dag, men ikke desto mindre, er det et under, hver gang det sker, for et nyt lys tændes, et lille nyt væsen kysser jorden. Og det er INGEN SELVFØLGELIGHED.

Pludselig – fra det ene øjeblik til det andet – står vi med en lille sprællevende hilsen fra livet selv, på vores arme, men det, vi føler inderst inde, det kan være svært at få fortalt til andre, så de virkelig forstår, hvad der er sket. For lige netop her er det, som om alle ordene fra dagligdagen, alle de ord, som vi normalt er trygge ved, slet ikke slår til, slet ikke kan berette om, hvad der i grunden er på færde.

Om kort tid skal jeres lille barn til kirke og have vand på hovedet. Og I spørger måske jer selv: "Hvad nyt er der i det, det får vores baby hver morgen. Og vand er vel vand?!"

Ja, det er rigtigt. Vand er vand, og det er heller ikke vandet, men ordene der lyder, der gør en forskel. For her er det ikke vores egen opfindsomhed, der kommer til udtryk, for vi døber jeres barn i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn – altså det der sker i kirken, gør præsten på vegne af noget, der er større end os.

Til et levende håb! Sådan hedder det i indledningen til dåbsritualet. Det betyder lidt firkantet sagt, at der siges til os, at vi midt i det håbløse, der hvor ethvert håb synes at være gjort til skamme, der skal vi holde håbet levende. Og kan vi ikke det, for det er jo slet ikke givet, at vi kan det, så er der en, der håber for og med os.

Det er forskellen på vandet derhjemme på badeværelset og vandet i kirken.

Jeg ønsker alle dåbsbørn og deres forældre tillykke med barnedåben.


Anmeld

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.