Fødsel » Fødsel i vand

På flere fødesteder har du mulighed for at tilbringe en stor del af fødslen i et fødekar, og, hvis du har lyst, at føde dit barn i vandet. Lige såvel som vand kan bruges som smertelindring, har du på en del fødesteder mulighed for at føde i vand. Mange fødende oplever det som afslappende og lindrende på smerterne at opholde sig i varmt vand under veerne. Vandet yder et ekstra tryk udefra på hele bækkenet og området omkring fødselsåbningen, derfor føles trykket indefra måske ikke så voldsomt, når du er i vand.

Det er ikke farligt for barnet at blive født i vand, hvis fødslen forløber ukompliceret, og barnet har det godt. Det kan ikke drukne, da det ikke trækker vejret, mens det er under vand, og først har brug for at trække vejret, når navlesnoren er klippet over. Barnet får ilt gennem navlestrengen, indtil det kommer op i luften og selv begynder at trække vejret. Tværtimod mener man, at en fødsel i vand er mere skånsom for barnet og giver det en blidere overgang til livet uden for livmoderen. Der er heller ikke påvist nogen øget infektionsrisiko ved vandfødsler i forhold til almindelige fødsler ”på land”.

Du skal være forberedt på, at du skal op af vandet, hvis der opstår komplikationer, og at din jordemoder sandsynligvis vil have, at du skal føde moderkagen på fødelejet.

Hvis du har valgt at føde hjemme, er det muligt at leje et fødekar, hvis I ikke har badekar, eller du ikke vil nøjes med jeres almindelige badekar.

Du skal være opmærksom på, at du ikke kan føde i vand, hvis:

• Du føder før uge 37

• Du har feber

• Du venter tvillinger

• Der er grønt fostervand

• Vandet er gået mere end 24 timer forinden, på grund af øget infektionsrisiko

• Du har brug for vestimulerende drop
Forrige side Næste side

Terminsberegner

Beregn din termin

Den første dag i din sidste menstruation:

Antal dage i din cyklus:

(Mellem 22 og 45 dage)

Antal dage fra du har haft ægløsning til du får din menstruation (luthealfasen):

(Mellem 9 og 16 dage)

Beregn termin

Anslået befrugtningsdato:
Forventet terminsdato:
Så langt er du:
Fødselsgruppe: