Mælkebomben: Kan den virkelig fremme din mælkeproduktion?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

243 visninger
0 svar
0 synes godt om
12. september 2017

Baby.dk

Fra Voresbørn.dk

Mælkebomben: Kan den virkelig fremme din mælkeproduktion?

Amning er en dejlig, men også udfordrende tid for mange mødre. Den kan være hård, den kan gøre ondt, den kan frustrere, men det til trods er den heldigvis den skønneste symbiose mellem mor og barn for de fleste. Alligevel oplever mange kvinder bekymring og frygt for, om mælken, de har, nu også slår til. Er der nok af den, og er den fuldfed, som den skal være? Får den lille nu også alt, hvad den skal have? Og hvorfor virker den lille sulten hele tiden? Der skal ikke sås mange frø, før selv den mest kompetente mor kan begynde at tvivle på sig selv og mejeriet. Det forklarer måske nok den hyppige forekomst af fænomenet mælkebomben på nettet. Men hvad er mælkebomben? Virker den? Og er det den, du skal ty til, hvis du er bange for, at du ikke har mælk nok?

LÆS OGSÅ: Hvor længe er det bedst at amme?

Mælkebomben – et husråd

Mælkebomben er en müesliblanding primært bestående af nødder, mandler og kerner, og det korte svar på, om den øger din mælkeproduktion er: Nej. Spørger man eksperter som jordemødre, ammevejledere og ernæringseksperter er de ikke i tvivl om, hvad mælkebomben er et udtryk for. Den er et husmoderligt råd, en slags moderne vandrehistorie, som sejlivet insisterer på sin berettigelse. Netop derfor vil få fagfolk tale om, om mælkebomben virker eller ej.  Men måske er myten sejlivet med rette – for mange kvinder oplever trods alt, at mælkebomben virker, og de får mere mælk efter at have spist müeslien.

– Jeg hører tit mælkebomben omtalt, når jeg er ude hos kvinderne. Der er også rigtig mange, som fortæller mig, at de synes, den har en effekt for dem og deres mælkeproduktion, siger Mia Wulff, jordemoder og ammevejleder ved Odense Graviditetsklinik. Et privat tilbud til gravide og nye forældre, som tilbyder lynhurtig hjælp og vejledning på ammefronten.

– Jeg ser den som et husråd på lige fod med ammete og hvidtøl. Der findes ingen evidens for, at den gør en forskel for produktionen af mælk. Men når det er sagt, så hænger jeg heller ikke al min vejledning på, hvad man kan læse i bøger, og som der videnskabeligt bevis for. Den er også forankret i erfaringer, siger ammevejlederen.

Mælkebomben vil virke for nogen og ikke for andre, men i stedet for at stirre sig blind på, hvordan man kan løse det akutte problem omkring mælkemangel, man kan opleve som mor til et brysternæret spædbarn, med et ’quick fix’, så skal man hellere bruge sin energi på at finde frem til den bagvedliggende årsag, mener Mia Wulff.

 

Amning er mere end måltider

De egentlige tegn på, at man reelt ikke har mælk nok, er nemme at aflæse: Dit barn tager ikke på, som det skal. Dit barn trives ikke, er ikke vågen og aktivt. Dit barn har mindre end en håndfuld tissebleer om dagen.

– Det er ikke et tegn på, at du har for lidt mælk, at du ammer meget. Hyppig amning er helt normal, men det overrasker mange kvinder, at det snildt kan være en gang i timen. Det er heller ikke et tegn på for lidt mælk, at brystet er blødt. Der er altid mælk i brystet, et blødt bryst betyder bare, at det ikke er overfyldt. En urolig baby er heller ikke et tegn på for lidt mælk, forklarer Mia Wulff.

Før man begynder at symptombehandle, skal man være sikker på, hvad det egentligt er, man oplever.

– Det er vigtigt at få sagt, at brystet ikke kun er mad. Så når babyen vil til brystet rigtig hyppigt, så handler det ikke kun om sult. Det handler om tryghed, det handler om: ”Jeg har det for varmt”, ”jeg har det for koldt”, ”jeg er tørstig”, ”jeg er træt”, ”jeg er overstimuleret”. Brystet er et helle og en kæmpe tryghed for det lille barn. Så man skal ikke tænke, at baby lige har spist og umuligt kan være sulten. Det handler om så meget mere end det, forklarer Mia Wullf.

Og uanset hvad det handler om, når det lille barn vil til brystet, så stimuleres produktionen af modermælk ved det. Og det er en gave.

– Giver du barnet en sut i stedet for brystet, når det beder om det, eller insisterer på, at barnet ikke kan være sultent, så bliver brystet ikke stimuleret til at lave mælk nok. Og så kommer man nemt ind i en ond spiral, hvor mælken begynder ikke at kunne følge med. Baby er boss så længe man ammer – det er det korte råd. Hvad babyen vil have, skal babyen altså have, fastslår Mia Wulff.

LÆS OGSÅ: 13 råd, der ikke står i de pæne graviditetsblade

Mælkebomben virker for nogen

Når forskellige variationer af opskrifter på mælkebomben bliver ved med at florere på nettet, er det naturligvis fordi, en masse kvinder oplever tvivl omkring deres mælk, og mange også erfarer, at müeslien virker for dem. Men forklaringen skal findes psykologisk, mere end den skal findes i müesliens egentlige sammensætning, forklarer Cathrine Brandt, sundheds- og ernæringsekspert med speciale i kræsne børn.

Læs resten

Anmeld Citér

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.

Egmont Publishing A/S
Strødamvej 46
2100 København
CVR: 83131128
Bliv fan på Facebook
Baby.dk på Google+