Samsovning: Er det en god idé?

Spring til sidste ulæste indlæg
Følg denne tråd

311 visninger
0 svar
0 synes godt om
7. september 2017

Baby.dk

Fra Voresbørn.dk

Samsovning: Er det en god idé?

Hvis du har prøvet at vågne på sengekanten med en følelsesløs arm, et snorkende barn på tværs af sengen og en lille fod solidt plantet mellem skulderbladene, så ved du, hvordan samsovning kan føles. Cocktailen forældre og børn i samme seng kan være noget rod for nogen – mens den er lykken for andre. 

– Nogle familier oplever en ro og tryghed ved at sove i samme seng eller rum, og der er samtidig noget praktisk i at sove sammen. Man hører hinanden, registrerer hinanden og kan dermed let reagere på hinanden, forklarer sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der står bag netsundhedsplejerske.dk og blandt andet har skrevet ‘Helens bog om børn og søvn’.

– På den anden side kan man ende med at forstyrre hinanden så meget, at hverken børn eller forældre rigtig får sovet, og så er det bedre at sove hver for sig, uddyber hun.

Sundhedsplejersken bakkes op af Jeanette Wegge-Larsen, der driver sovecoach.dk, hvor hun rådgiver familier med sove- og putteproblemer.

– Samsovning er fantastisk hyggeligt, dejligt og trygt. Men for at samsovning skal fungere, skal alle i familien sove optimalt, forklarer hun.

Faktaboks

VIDSTE DU, AT…

Vi mennesker har sovet sammen, lige så længe vi har eksisteret. Det skaber tryghed, og før vi fik gode ovne, radiatorer og fjernvarme, holdt vi også varmen ved at sove sammen. Samsovning er en tendens, der har præget dansk kultur op til 1950’erne og 1960’erne, for så at blive opblødt i 1970’erne. I dag lader mange forældre igen deres børn sove i forældrenes eget rum eller seng.

Kilde: Mikkel Venborg Pedersen, seniorforsker og dr.phil. ved nationalmuseet og forfatter til bogen ‘I søvnens favn’ om søvnens kulturhistorie.

 

Når samsovning ikke fungerer

I sit arbejde deler Jeanette Wegge-Larsen de familier, hvor samsovningen ikke fungerer, op i to grupper: Dem, der samsover, fordi de har en overbevisning om, at det er bedst for alle i familien, men hvor barnet ødelægger søvnen for resten af familien, og dem, der samsover i mangel af bedre – fordi de ganske enkelt ikke kan overskue at gøre andet.

– Selv om man tror på, at samsovning er det rigtige, fordi det er trygt og nærværende, kan man få et barn, det ikke fungerer for. Det er vigtigt at tage hensyn til, siger Jeanette Wegge-Larsen og tilføjer:

– Sat på spidsen kan samsovning desuden over tid blive en udfordring, hvis børnene kun kan sove, når I er der – om aftenen, inden I selv går i seng, eller hvis de skal passes eller sove hos andre. Når børnene på et tidspunkt kan sove alene, kan man jo også sagtens gøre undtagelser, hvor man sover sammen en gang imellem. 

Den anden gruppe, der af forskellige årsager ikke kan overskue projekt-søvn, skal ifølge Jeanette Wegge-Larsen være opmærksom på, at processen som regel ikke er så hård, som man kan frygte.

– Min erfaring er, at det som regel ikke er hårdere at sovetræne, end det er at blive ved med ikke at sove optimalt. At ændre på sovevaner tager som regel heller ikke nær så lang tid som man frygter, hvis bare man er tydelig, vedholdende, rolig og anerkendende i processen.

I begge tilfælde råder Jeanette Wegge-Larsen familien til at sløjfe al dårlig samvittighed og i stedet finde en løsning, hvor barnet bliver tryg ved at sove i sin egen seng.

– Man kan som regel sagtens lære børnene gode, trygge sovevaner i deres egen seng. Og om sengen står i forældrenes soveværelse eller på barnets værelse er ikke så vigtigt. Det handler om, at man får sovet og ikke bliver forstyrret i sin søvn, uddyber hun.

En ting er søvn. Noget andet er de vågne aktiviteter, der indimellem kan foregå på lagnet. Hvis I som forældre vælger, at hele familien skal sove i samme rum, et det ifølge eksperterne en god ide at gøre jer nogle tanker omkring, hvordan jeres sexliv kan trives med junior i soveværelset.

Læs resten

Anmeld Citér

3 numre af Vores Børn + 2 LEGO Storage bokse.

Spar 384 kr.

Køb her for kun 229 kr.

[ Spring til toppen ]

Gå til forsiden

Gratis eksperthjælp

Det er gratis at søge hjælp hos vores eksperter - se alle eksperterne her.

Egmont Publishing A/S
Strødamvej 46
2100 København
CVR: 83131128
Bliv fan på Facebook
Baby.dk på Google+